У Харкові демонтували погруддя Пушкіну

У Харкові демонтували погруддя Пушкіну

Відео
Укрінформ
У Харкові демонтували погруддя Пушкіну, хоча ще вранці його було обкладено мішками з піском.

Факт демонтажу підтвердила пресслужба Харківської міської ради в Телеграмі, передає Укрінформ.

“Погруддя Пушкіна демонтовано і відправлено на відповідальне зберігання. Його подальша доля - чи буде він зберігатися у музеї, чи йому знайдеться інше місце у культурному та історичному просторі Харкова - вирішуватимуть харків‘яни після Перемоги України. Цей пам’ятник, а, можливо й інші, мають бути збережені, а їхню подальшу долю демократичним шляхом, але вже у мирний час, вирішуватимуть саме харків’яни”, - заявили у мерії.

Також у міськраді зазначили, що Харків є одним із міст, які найбільше постраждали від російської агресії.

“У міській раді розуміють почуття тих харків‘ян, які не бажають бачити у своєму місті російські топоніми, і поділяють їхнє бажання переосмислити культурне та історичне середовище міста. Як один з варіантів такого переосмислення - погруддя Пушкіна може стати частиною експозиції, присвяченої українському національно-визвольному руху, адже більш як сто років тому, ще перед революцією 1917 року, його збиралися знести активісти цього руху”, - зазначили в міськраді.

Чи був отриманий офіційний дозвіл на переміщення пам'ятника, в мерії поки не відповіли.

Читайте також: У мерії Одеси розповіли, коли депутати проголосують за демонтаж пам’ятника Катерині II

Як повідомляв Укрінформ, уранці 9 листопада пам’ятник Пушкіну комунальники почали обкладати мішками з піском. У міськраді заявили, що таким чином його буде збережено від актів вандалізму до рішення Кабміну щодо долі погруддя. Харківська обласна адміністрація 28 жовтня у відповідь на звернення ГО «Світанок» заявила, що не має повноважень на переміщення пам’ятника Пушкіну в один із музеїв міста, бо він має статус національної пам’ятки, тому його долю має вирішити Кабмін.

Бюст-пам'ятник російському письменнику Олександрові Пушкіну, встановлений у 1904 році (у сквері між нинішніми вулицями Пушкінською та Сумською), є одним із найстаріших пам'ятників Харкова. Того ж року пам'ятник намагалися підірвати члени підпільної організації «Оборона України», попри сильний вибух, він встояв.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 3 вересня 2009 №928 його внесено до Державного реєстру нерухомих пам’яток України як пам’ятку монументального мистецтва національного значення, охоронний номер 200010-Н.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-