Львівського пастора, який гвалтував дітей, відправили у психлікарню

Львівського пастора, який гвалтував дітей, відправили у психлікарню

Укрінформ
Львівського пастора-педофіла відправили на лікування в психіатричній лікарні, ймовірно, довічне.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомляє ГО Центр "Жіночі перспективи", з подачі якого ця історія потрапила до суду.

“Галицький районний суд Львова визнав львівського педофіла і організатора християнських таборів винним у 147 епізодах зґвалтувань та розбещень неповнолітніх. 49-річний Роман Московченко, який мав незаплямовану репутацію релігійного наставника для дітей в організації “Діти Христа”, найімовірніше до кінця життя перебуватиме на примусовому лікуванні у психлікарні”, - йдеться у повідомленні.

Потерпілих у цій справі представляв адвокат Олег Іванов, з яким Центр “Жіночі перспективи” співпрацює у наданні допомоги постраждалим жінкам у кримінальних справах, та адвокатка організації Галина Федькович.

Читайте також: Нові підходи розслідування сексуального насильства передбачають конфіденційність для постраждалих

“Сторона обвинувачення подала обвинувальний акт у лютому 2021. В червні 2021 року експертиза встановила, що він недієздатний і у серпні ми змінили порядок розгляду кримінального провадження з розгляду обвинувального акту на розгляд клопотання про застосування примусових заходів медичного характеру. Відтоді було дуже багато засідань, ми дослідили всі докази і 1 листопада 2022 року завершився розгляд справи, суд пішов у нарадчу кімнату і виніс ухвалу, якою визнав його виннним. Жоден епізод суд не відкинув і призначив заходи примусового лікування у вигляді госпіталізації до психіатричної лікарні з посиленим наглядом”, – розповів Іванов.

Адвокат також зазначив, що якщо пацієнт буде одужувати і медична оцінка це підтвердить, то вони повернуться до розгляду обвинувального акту. Якщо ж він не буде одужувати, то все життя проведе у психіатричному закладі.

“Московченко приймав участь у засіданнях суду у режимі відеооконференції з психлікарні, з ним був поряд лікар. Його стан був такий, що він був нездатний нічого розуміти і відповідати. На екрані він був, але не реагував і на питання не відповідав. Він визнаний неосудним, тому йому призначили законного представника – його матір. Вона завжди була у залі судового засідання”, – додав Іванов.

Читайте також: Рада посилила захист дітей від продукції еротичного і сексуального характеру

Зазначається, що одна з потерпілих звернулася у центр «Жіночі перспективи» навесні 2019 року. Їй було 22 роки і вона потребувала психологічної допомоги після 10 років сексуального насильства від Московченка. Завдяки підтримці співзасновниці організації і психологині Марти Чумало, дівчина звернулася в поліцію і це стало проривом у розслідуванні.

Після майже року збору інформації та розмов з потерпілою, у травні 2020 року правоохоронці виїхали на обшук помешкання звинуваченого, де знайшли комп’ютери, ноутбуки, жорсткі диски, флешки з відео та фотографіями дітей. Поліцейські були вражені кількістю фото- та відеодоказів. Також знайшли щоденники, в яких Московченко детально описував свої сексуальні стосунки з дітьми та їхню тривалість. Записи вів із 2005-го до початку 2020 року. Спочатку нотував від руки, а пізніше відсканував усі записи і продовжив набирати їх на комп’ютері. Ці записи стали вагомими доказами у справі.

На відео та фото, знайдених у квартирі Московченка, були ідентифіковані дівчатка, які зараз є вже дорослими жінками. Потерпілі, які звернулися до суду, зв’язувалися зі слідчими, але багато жінок відмовилися давати свідчення і долучатися до справи, зокрема і через страх, що це вплине на їхню репутацію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-