У Вовчанську на Харківщині не буде опалення в багатоповерхівках, мешканців можуть евакуювати

У Вовчанську на Харківщині не буде опалення в багатоповерхівках, мешканців можуть евакуювати

Укрінформ
Звільнене місто Вовчанськ на Харківщині залишилося без газопостачання, тому опалення в багатоповерхівках не буде, а жителям багатоповерхівок пропонуватимуть евакуюватися.

Про це в ефірі телемарафону “Єдині новини” сказав голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов, передає кореспондент Укрінформу.

“У нас під ризиком (зриву опалювального сезону - ред.) знаходиться місто Вовчанськ. Це населений пункт, який отримував газ із території російської федерації. Наразі газопостачання припинено повністю, і ми зараз приймаємо рішення, як будемо проходити опалювальний сезон”, - сказав Синєгубов.

Читайте також: Кількість поранених унаслідок обстрілу Вовчанська зросла до семи

Він зауважив, що є чітке розуміння альтернатив для приватного сектору.

“І є, на жаль, багатоповерхівки, які ми не зможемо приєднати до альтернативних джерел опалення. Відповідно будемо пропонувати людям евакуюватися. В разі відмови - а вже є такі випадки - будемо забезпечувати їм пункти обігріву”, - сказав голова ОВА.

За даними Синєгубова, в області загалом визначено понад 420 місць для стаціонарних пунктів обігріву на випадок повного знеструмлення.

Читайте також: Загарбники тричі вдарили по Київському району Харкова

Як повідомлялося, Вовчанськ і довколишні села отримували газ напряму від росії, як було ще з радянських часів; за даними Оператора ГТС України на листопад 2021 року, в такому становищі перебували ще чотири прикордонних міста країни), станом на листопад цього року, на Харківщині залишилася єдина в Україні тупикова ділянка системи, яка залежить від постачання з російського міста Шебекіне.

24 жовтня внаслідок російських обстрілів було пошкоджено газопровід у прикордонній Вовчанській громаді. За даними АТ “Харківгаз”, без палива залишились майже 9 тис. будинків Вовчанська та 16 сіл.

Читайте також: На Харківщині деокуповані 568 населених пунктів

За інформацією ОВА, у місті є раніше збудовані котельні на альтернативних видах палива, які можуть забезпечувати опалення об'єктів соцсфери. Однак опалення в багатоквартирних будинках забезпечити неможливою. Проєкт побудови в громаді газогону, про який влада говорила останні роки, так і не реалізували.

Вовчанськ був захоплений військами рф 24 лютого, 11 вересня до міста зайшли ЗСУ. До повномасштабного вторгнення у Вовчанську мешкали близько 18 тис. осіб, наразі - 4-5 тис. Після звільнення місто постійно зазнає ворожих обстрілів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-