Київщина може залишитися без світла на два тижні - очільник ОВА

Київщина може залишитися без світла на два тижні - очільник ОВА

Укрінформ
Голова Київської обласної військової адміністрації Олексій Кулеба не виключає, що столична область може повністю залишитися без світла, якщо рф продовжить обстріли об'єктів інфраструктури.

Про це Олексій Кулеба сказав у інтерв'ю hromadske.ua, передає Укрінформ.

Він припустив, що на Київщині може статися повне відключення електроенергії, «якщо будуть продовжуватися ракетні обстріли нашої енергетичної інфраструктури, і ми не зможемо зберегти її завдяки ППО».

Оцінюючи найоптимістичніший та найгірший сценарії стосовно блекауту, очільник ОВА заявив, що це залежить від масштабів пошкоджень унаслідок російських обстрілів.

За його словами, якщо це будуть пошкодження, які вдасться відновити за два тижні, то це свідчитиме про те, що «нам два тижні потрібно протриматись».

«Якщо будуть інші пошкодження, то процес ремонту може зайняти й більше часу або, навпаки, менше. На жаль, у нас такий ворог, що важко передбачити умови ураження. Тобто є реальна загроза, що ми на термін до двох тижнів можемо опинитися без світла. І ми вже готуємося до цього», - уточнив Кулеба.

Читайте також: На Київщині електропостачання відновили на 90%

Відповідаючи на запитання, про яку підготовку йдеться, він зауважив, що ракетні обстріли енергетичної інфраструктури можуть призвести до того, що не буде опалення.

«Для такого випадку в Київській області є 750 стаціонарних пунктів обігріву. Ці пункти обладнані відповідними генераторами, там є їжа, певні запаси води. Тобто це укриття, які дадуть змогу бути в теплі й безпеці. У ДСНС є також інфраструктура мобільних пунктів обігріву», - заявив очільник ОВА.

Він констатував, що після 10 жовтня ситуація серйозно змінилася, і російська армія почала цілеспрямовано руйнувати нашу енергетичну інфраструктуру.

«Ми розуміємо, що Київщина знову стає форпостом міста Києва. Б’ють сюди безпосередньо для того, щоб світла не було в самому Києві. Тут проживає велика кількість людей, це створення такої гуманітарної кризи, аналогів якої світ не бачив 70 років», - заявив він.

Читайте також: Евакуація на Київщині зараз не потрібна, ситуація з енергетикою під контролем – ОВА

Кулеба уточнив, що у різних громад - різні генерації, і вони підключені до різних вузлів: «У них мають бути різні відключення за годинами, але не за кількістю годин. Тобто терміни мають бути приблизно однакові. Зараз ми говоримо з ДТЕК, щоб вони виокремили чутливі зони, де відбуваються аварійні ситуації, аби ми прокомунікували з громадськістю».

Глава ОВА запевнив, що влада готується до будь-якого розвитку подій, зокрема і до найскладнішого. За його словами, люди також мають готуватися і розуміти, що в них мають бути запаси їжі та води, а також заряджені мобільні телефони.

Як повідомлялося, Олексій Кулеба закликав громадян тотально заощаджувати електроенергію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-