Харківська ОВА не має повноважень вирішувати долю погруддя Пушкіну

Харківська ОВА не має повноважень вирішувати долю погруддя Пушкіну

Заява
Укрінформ
У Харківської обласної адміністрації немає повноважень на переміщення погруддя Пушкіну в один із музеїв міста, бо він має статус національної пам’ятки, його долю вирішує Кабмін.

Про це йдеться в офіційній заяві Харківської ОВА, опублікованій у Телеграмі, передає Укрінформ. 

“Пам’ятник О.С. Пушкіну на площі Поезії в Харкові є національною пам’яткою. За законом, надавати дозвіл на переміщення таких об’єктів уповноважений Кабінет Міністрів України”, - йдеться у повідомленні.

Пояснюється, що до уряду має звернутися Міністерство культури та інформаційної політики.

“Оскільки пам’ятка має статус національного значення, за законом всі подання Кабінету Міністрів щодо неї - це повноваження профільного міністерства. Тобто, ОВА не має права самостійно ухвалювати і виконувати рішення щодо перенесення погруддя Пушкіну. Просимо громадські організації не спекулювати і не спотворювати факти. Ми готові провести будь-які роботи, якщо буде таке доручення від уряду”, - сказав директор департаменту культури і туризму Харківської ОВА Едуард Павленко.

Читайте також: МКІП проведе захід-роз’яснення щодо перенесення памʼяток радянської спадщини - Ткаченко

В ОВА додали, що це питання регулюється ст. 22 Закону України “Про охорону культурної спадщини”. Згідно із законом, пам’ятки, їхні частини, пов’язане з ними рухоме та нерухоме майно забороняється зносити, змінювати, замінювати, переміщувати (переносити) на інші місця. Переміщення (перенесення) пам’ятки на інше місце допускається як виняток у випадках, коли неможливо зберегти пам’ятку на місці, за умови проведення комплексу наукових досліджень з вивчення та фіксації пам’ятки (обміри, фотофіксація тощо).

Напередодні керівник ГО “Світанок” Вадим Поздняков опублікував у Фейсбуці відповідь ОВА на своє звернення щодо перенесення пам'ятки до музею.

“Харківська ОВА відмовилася підтримати звернення громадськості щодо підтримки демонтажу погруддя Пушкіну та перенесення його до музею у Харкові та порадила звернутися до Мінкульту. Звернення до Мінкульту буде. А ось позиція дуже неприємна”, - прокоментував отриманий документ Поздняков.

Як повідомляв Укрінформ, 26 вересня пам'ятник Пушкіну, що встановлений на Театральній площі, облили червоною фарбою

Читайте також: Як Монюшко посунув з постамента Пушкіна

Бюст-пам'ятник російському письменнику Олександрові Пушкіну, встановлений у 1904 році (у сквері між нинішніми вулицями Пушкінською та Сумською), є одним із найстаріших пам'ятників Харкова. Того ж року пам'ятник намагалися підірвати члени підпільної організації «Оборона України», попри сильний вибух, він встояв.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 3 вересня 2009 №928 його внесено до Державного реєстру нерухомих пам’яток України як пам’ятку монументального мистецтва національного значення, охоронний номер 200010-Н.

Фото: Суспільне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-