На звільненій Донеччині та Херсонщині працюють спецгрупи поліції з фіксації сексуальних злочинів

На звільненій Донеччині та Херсонщині працюють спецгрупи поліції з фіксації сексуальних злочинів

Укрінформ
Спеціальні поліцейські групи з фіксації сексуальних злочинів росіян в Україні наразі розпочали свою роботу у Херсонській і Донецькій областях.

Про це під час брифінгу заявила заступниця міністра внутрішніх справ України Катерина Павліченко, передає кореспондент Укрінформу.

“Для виявлення, фіксації і розслідування саме цих сексуальних злочинів щодо мирного населення на деокупованих територіях було запущено роботу спеціалізованих поліцейських груп. Вони вже працюють на деокупованих територіях Київської, Чернігівської, Сумської, Харківської, Донецької та Херсонської областей”, - сказала вона.

Павліченко поінформувала, що ці групи поліції розпочали свою роботу на Київщині з квітня, на Сумщині — з травня, на Чернігівщині — з червня, на Харківщині — з вересня, на Донеччині і Херсонщині — з жовтня.

“Це фактично всі ті області, де були активні бойові дії, де була тимчасова окупація і де, як ми розуміємо, можуть бути вчинені такі злочини. Поліцейські виїжджають і відпрацьовують населений пункт один за одним, запитують у місцевого населення, чи їм відомо про такі факти, збирають доказову базу, документують це і розслідують”, - заявила заступниця міністра.

Читайте також: Нові підходи розслідування сексуального насильства передбачають конфіденційність для постраждалих

Чиновниця уточнила, що до цих груп входять фахівці різного роду, зокрема - поліцейські, які раніше працювали по виявленню і документуванню домашнього насильства, ювенальні поліцейські, слідчі, прокурори, і обов'язково — психологи.

“Такі групи працюють після деокупації упродовж 2-3 місяців - у залежності від того, яка (по площі — ред.) територія перебувала під окупацією і скільки там є населених пунктів. Вони збирають повною мірою доказову базу, зокрема, співпрацюють з прокуратурою для того, щоб повний пакет документів було зібрано по тому чи іншому факту. Потім вони вже працюють з тим матеріалом, який було зібрано”, - уточнила вона.

За словами Павліченко, поліція ретельно перевіряла і перевіряє всю таку інформацію, яка стає відомою.

“І якщо є хоч якась зачіпка, яка могла б надалі стати предметом розслідування і з'ясування фактів вчинення такого злочину, то розпочинається розслідування відповідного факту”, - зазначила чиновниця.

Заступниця глави МВС поінформувала, що насправді виявити факти сексуальних злочинів - дуже складно, бо вони є латентними. За її словами, наразі є розуміння того, що постраждалі не завжди готові про це говорити.

Читайте також: Костін розповів, коли запрацює офіс ООН з питань сексуального насильства в умовах конфліктів

“І ми не змушуємо їх розповідати, що вони пережили, і не маємо це робити. Проте, коли такі факти стають відомими, то правоохоронні органи починають їх розслідувати. Ми робимо все, щоб постраждалі отримували комплексну допомогу, а винні, відповідно, були покарані”, - запевнила Павліченко.

Як повідомлялося, у МВС зазначили, що у Національній поліції працюють мобільні групи з виявлення випадків сексуального насильства на звільнених від рф територіях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-