Вважали втраченою: на Хмельниччині у храмі ХІХ ст. знайшли дошку з датою його зведення

Вважали втраченою: на Хмельниччині у храмі ХІХ ст. знайшли дошку з датою його зведення

Фото, відео
Укрінформ
У дерев’яному храмі Покрови Пресвятої Богородиці у селі Сирватинці Городоцької громади на Хмельниччині знайшли дерев’яну дошку, що вважали втраченою, на якій написана інформація про дату його зведення.

Про це кореспондентові Укрінформу розповів ініціатор туристичного проєкту «AmaDOCa», заступник начальника відділу культури, національностей, релігій та туризму Городоцької міської ради Сергій Щур.

«Храм Покрови Пресвятої Богородиці у селі Сирватинці дерев’яний на мурованій основі, яких на півдні Хмельниччини вкрай мало. Є архівна справа і літопис церкви, на основі якого Євфімій Сіцінський писав свою книгу «Приходи і церкви Подільської єпархії». Завдяки цьому відомо про дату будівництва храму. Проте ми знайшли матеріальне підтвердження будівництва церкви. Місцеві краєзнавці думали, що дошка, на якій викарбувана така інформація, втрачена, адже церква у 2012 році ремонтувалася, і під час цього старі дошки знімали й набивали нові ззовні та всередині», - зазначив Щур.

За його словами, під час зйомок однієї із серій в межах проєкту «AmaDOCa» вдалося потрапити до храму Покрови Пресвятої Богородиці у Сирватинцях. Касир церкви розповіла, що у там має бути дерев’яна дошка з інформацією про дату будівництва.

«Ми відкрили маленьку комірчину, де складали церковне начиння. Потім помітив, що по вертикалі на дверцятах щось видряпано. Підсвітив ліхтариком і прочитав, що храм побудований у 1878 році "18 іюня" чи "іюля", що важко прочитати, а будував його селянин Пронько», - розповів Щур.

На Хмельниччині у храмі ХІХ ст. знайшли дошку з інформацією про дату його зведення, яку вважали втраченою / Фото надав Сергій Щур

Він додав, що у селі також вдалося знайти правнуку того селянина Пронька, яка має таке ж прізвище.

Проєкт на будівництво в Сирватинцях нової дерев’яної церкви був схвалений 9 березня 1874 року губернським архітектором Д. Ореховим. 5 червня 1875 р. розпочалося будівництво церкви з укладання дерев’яних брусів.

Читайте також: Світлина давнього дерев’яного храму презентуватиме Тернопільщину у Вікіпедії

Як повідомляв Укрінформ, у Городоцькій територіальній громаді на Хмельниччині стартував туристичний проєкт «AmaDOCa», що має на меті показати історичні та археологічні об’єкти, місцеві промисли, крафтову продукцію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-