Режим енергозбереження: як економлять у регіонах

Режим енергозбереження: як економлять у регіонах

Оновлюється
Укрінформ
У зв’язку з обмеженнями постачання електроенергії в Україні діють заощаджувальні заходи та режим економії, аби не допустити аварійних відключень на електромережах.

Як саме підтримують енергетичну систему нашої країни в регіонах? Про це повідомляють кореспонденти Укрінформу.

***

Увечері 20 жовтня українці зменшили споживання електроенергії на 5,4% порівняно із показниками 19 жовтня. 

Про це повідомляє НЕК "Укренерго" у Фейсбуці.

"Увечері українці зменшили споживання в середньому на 5,4% порівняно з попереднім днем. Найбільше - в Чернігівській, Хмельницькій, Полтавській та Сумській областях", - йдеться у повідомленні.

В Укренерго зауважили, що найбільший пік споживання 20 жовтня був не ввечері, як зазвичай, а о 10-й годині ранку. При цьому кияни в цей момент вчора споживали стільки ж, як і ввечері попереднього дня, мешканці Київської та Чернігівського області – більше на 17% і 9% відповідно. Пікове споживання також відчутно збільшилося в Херсонській та Миколаївській областях.

Решта регіонів уранці 20 жовтня споживали менше, ніж увечері попереднього дня, але все одно в Черкаській, Житомирській, Харківській, Сумській, Полтавській, Запорізькій та Дніпропетровській областях Укренерго довелося вводити обмеження.

***

Чернівецька, Хмельницька, Полтавська та Сумська області в четвер найбільше знизили споживання електроенергії.

Про це Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль сказав на засіданні уряду

«Вчора українці у вечірні години знизили споживання на 5,4% порівняно з попереднім днем. Це і є наша відповідь ворогу, так і потрібно продовжувати! Особливо варто виділити Чернівецьку, Хмельницьку, Полтавську та Сумську області, де було найбільше зниження споживання», - сказав Шмигаль.

Глава уряду закликав усю країну продовжувати допомогу енергосистемі та енергетикам і економно використовувати електроенергію.

***

Через швидке збільшення рівня споживання у центральних областях і Києві НЕК "Укренерго" вводить обмеження споживання у цій частині України.

Про це повідомляє пресслужба компанії у Фейсбуці.

"Через різке зростання рівня споживання електроенергії Диспетчерський центр «Укренерго» вимушений ввести тимчасове контрольоване обмеження споживання електроенергії в Києві та Київській, Чернігівській, Черкаській, Житомирській областях. Це допоможе знизити навантаження на електромережі та дасть енергетикам час для ремонту пошкодженого терористичними атаками обладнання", - йдеться у повідомленні.

В Укренерго нагадують, що ощадливе споживання електроенергії дозволить уникнути аварійних відключень.

Як повідомлялося, 20 жовтня Укренерго вводило обмеження електропостачання у центрі та на півночі України.

З 10 жовтня росія здійснює масовані удари ракетами та дронами-камікадзе по цивільній енергетичній інфраструктурі України. В результаті пошкоджено понад 45 об'єктів енергетики.

***

В Івано-Франківській області є потреба відкласти початок опалювального сезону. А також обмежити споживання електроенергії від 7:00 до 23:00.

Про це у Фейсбуці повідомила голова Івано-Франківської ОВА Світлана Онищук,. 

«Внаслідок ракетних ударів 10 та 19 жовтня ТЕС зазнала досить значних руйнувань. На жаль, повне відновлення Бурштинської ТЕС - це дуже складний процес, який займе від пів року до року», - зазначила Онищук.

За її інформацією, наразі складений перелік пошкодженого майна та обладнання. Здійснений підрахунок збитків та проводиться пошук необхідного обладнання.

«Підприємство проводить відновлювальні роботи. Усі споживачі на сьогодні забезпечені електроенергією», - запевняє Онищук.

Вона зауважила, що для більшого збереження електроенергії в області важливо відкласти початок опалювального сезону. Тим більше, що наступного тижня очікують підвищення температури повітря.

«У нічні години можемо споживати електричну енергію за потребою, а також в середині дня, якщо на вулиці сонячна погода, оскільки країна забезпечена достатньою кількістю сонячних батарей. В інші години, від 7:00 до 23:00, велике прохання економно споживати електроенергію», - додала Онищук.

***

На Буковині великі підприємства, які були залучені до графіків обмеження споживання електроенергії, знизили її споживання за добу на 21%.

Про це у Фейсбуці повідомляє АТ Чернівціобленерго.

«Підприємства області, які були залучені до графіків обмеження споживання та потужності електричної енергії, з усією відповідальністю застосували такі обмеження. Тож порівняно із попередньою добою (19 жовтня) ці підприємства області знизили своє споживання на 21 відсоток», - йдеться в повідомленні.

У Чернівціобленерго зауважили, що енергетична система України отримала значний бонус від буковинських підприємств.

«Відтак станом на ранок 21 жовтня графіки обмеження потужності для цих об’єктів скасовано», - запевняють в АТ Чернівціобленерго.

Водночас у компанії додали, що ситуація в енергетичній системі країни залишається напруженою, тому економити електроенергію сьогодні й надалі вкрай важливо.

Відтак бізнес і усіх свідомих громадян просять продовжити економити електроенергію, особливо у пікові години споживання: 07.00-11.00 та 17.00-22.00.

«Намагайтеся найбільш потужні електроприлади (електронагрівачі, пральні машини, електропідлога, мікрохвильові та електродухові шафи, електрочайники, праски) вмикати в інші години доби та вночі. Це убезпечить усіх нас від необхідності НЕК Укренерго застосувати графік аварійних відключень (ГАВ), який запроваджується у критичних ситуаціях до всіх мешканців без попередження», - підкреслили в АТ Чернівціобленерго.

***

У Києві до стабілізації ситуації з електроенергією на низці тролейбусних маршрутів продовжать курсувати автобуси.

Про це Київпастранс повідомляє у Телеграмі.

"У Києві на низці тролейбусних маршрутів продовжать курсувати автобуси, доки ситуація із електроенергією не стабілізується", - зазначили в Київпастрансі.

Перелік маршрутів можна подивитись за посиланням.

***

У Києві 21 жовтня відбуваються стабілізаційні відключення світла.

Про це повідомляє Київська міська державна адміністрація.

«За розпорядженням НЕК «Укренерго» у Києві з 9:20 будуть відбуватися стабілізаційні відключення світла. Для комфорту киян ДТЕК «Київські електромережі» запустив оновлений спрощений графік адрес стабілізаційних відключень електроенергії», — ідеться в повідомленні.

Як зауважили в КМДА, завдяки спрощеному графіку жителям столиці більше не треба шукати адресу в списку, натомість достатньо ввести її в пошуку, після чого відобразиться час потенційного відключення електропостачання.

Зазначається, що всі споживачі електроенергії Києва розподілені на три групи. Кожну з них відключатимуть у визначений проміжок часу, якщо буде розпорядження Укренерго на проведення стабілізаційних відключень.

Наголошується, що ДТЕК «Київські електромережі» докладає всіх зусиль, щоб відключення тривали не більше ніж чотири години. Однак в окремих випадках через масштабність пошкоджень енергосистеми електропостачання може бути відсутнім протягом більш тривалого часу.

Про час і тривалість можливих відключень та відновлення електропостачання повідомлятимуть додатково на сайті й сторінках у соціальних мережах ДТЕК «Київські електромережі».

Щоб підтримати енергосистему, усіх громадян закликають помірно споживати елекроенергію: вмикати енергоємні прилади по черзі, максимально знизити споживання електроенергії зранку з 6:00 до 11:00 та ввечері з 17:00 до 23:00. Бізнес-клієнтів просять обмежити використання зовнішнього освітлення фасадів офісів, ресторанів, торгових центрів тощо.

***

У Київській області через зростання споживання електроенергії розпочалися тимчасові відключення.

Про це очільник Київської обласної військової адміністрації Олексій Кулеба повідомив у Телеграмі.

«Мешканці Київщини! В області спостерігається зростання споживання електроенергії. У зв’язку з цим у регіоні з 9:20 вимушено розпочалися тимчасові відключення! Звертаюся до всіх! Необхідно тотально економити електроенергію. Це стосується всіх», — зазначив він.

Олексій Кулеба

Голова ОВА закликав населення вимкнути всі зайві електроприлади — від чайників до енергообігрівачів, від прасок до пральних машин. Також наголосив на необхідності утримуватися від увімкнення будь-яких енергоємних пристроїв.

«росіяни завдали ударів по нашій енергетичній інфраструктурі. Будьте відповідальними! Споживаємо економно», — підкреслив Кулеба.

***

В Івано-франківській області у перший день заощадження електроенергії на деяких енергоємних підприємствах поки не вдалося досягти суттєвої економії. Вона залишається на рівні 10-15%, але цього не достатньо.

Про це повідомляє Прикарпаттяобленерго. 

«Результати першого дня введення графіків не свідчать про достатню економію. У зв’язку із похолоданням та складністю зміни виробничих процесів на деяких енергоємних підприємствах, суттєвої економії досягти на разі не вдалось – вона залишилась на рівні 10-15%, але цього недостатньо», - зазначає Прикарпаттяобленерго.

У відомстві висловили сподівання на те, що сьогодні будуть кращі результати.

«У іншому випадку, НЕК «Укренерго» буде вимушене застосувати на території області Графіки аварійних знеструмлень», - зазначають у Прикарпаттяобленерго.

При цьому зауважують, що про введення цих Графіків повідомити наперед змоги не буде, оскільки вводяться вони протягом 15 хвилин від розпорядження диспетчера НЕК «Укренерго».

«Про їх введення будемо повідомляти на сторінці компанії у Facebook та на сайті компанії. За вимогами безпеки, дізнатись про час знеструмлень за вашою адресою, у разі введення Графіків, можна буде у чат-боті обленерго у Viber під кнопкою «Відсутнє світло». – додають у Прикарпаттяобленерго.

***

В Івано-Франківську з метою економії електроенергії вуличне освітлення не працює. Більшість магазинів відключили вивіски.

Про це у Фейсбуці повідомив Івано-Франківський міський голова Руслан Марцінків під час ранкової інспекції міста.

«До честі дуже багато магазинів відключили вивіски. Вуличне освітлення в нас не працює», - зазначив мер.

За його словами, громадський транспорт поки працює у звичному режимі. Натомість запуск опалювального сезону, який обіцяли до кінця тижня, перенесуть.

«Зважаючи на економію електроенергії, вирішили перенести цей запуск на наступний тиждень», - додав Марцінків.

Водночас, за його словами, вісім лікарень в місті вже з теплом і , за потреби, включають опалення для шкіл та дитсадків.

***

У Тернополі задля економії енергоносіїв осінні канікули для школярів розпочнуться на тиждень пізніше.

Про це у Телеграмі повідомив міський голова Тернополя Сергій Надал.

«Осінні канікули для тернопільських школярів розпочнуться на тиждень пізніше. Поки дозволяє температура повітря діти навчатимуться ще тиждень, щоб зекономити на енергоносіях», - написав Надал.

Посадовець зазначив, що навчальний процес відбуватиметься, якщо не буде критичних ситуацій з електроенергією.

Щодо осінніх канікул, то вони у школах міста розпочнуться 31 жовтня.

***

У Кривому Розі за один вечір виявили 70 порушників правил економії електроенергії. Їм відімкнули електроенергію.

Про це в Телеграмі повідомляє начальник військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул.

"Як я і попереджав, правила економії електроенергії у Кривому Розі контролюватимуться максимально жорстко. Вчора з 17.00 до глибокої ночі 19 зведених бригад, які включали представників правоохоронних органів, патрулювали вулиці міста у всіх без винятку районах", - написав він.

Вілкул додав, що попри приписи відключити зовнішню рекламу та ілюмінацію, на всіх об'єктах бізнесу знайшлися порушники.

"Розмова була короткою, а в основному навіть без розмов - бригади примусово відключили від електропостачання 70 комерційних об'єктів (зокрема ті, що на фото)", - повідомив він.

Очільник міста заявив, що бригади працюють і сьогодні, й працюватимуть усі дні, доки діятиме режим суворої економії. Винятків не буде ні для кого.

***

Львівська ОВА з метою енергоощадження видала наказ про заборону зовнішнього освітлення, окрім доріг та критичної інфраструктури.

Про це в Телеграмі повідомив начальник Львівської ОВА Максим Козицький.

«Учора, 20 жовтня, відбулося засідання Ради оборони Львівської області, під час якого розглянули питання енергетичної безпеки. Ухвалили рішення про заборону використання на території Львівщини усіх видів зовнішнього освітлення, крім освітлення вулично-дорожньої мережі та об’єктів критичної інфраструктури – на час дії комендантської години», - написав Козицький.

Максим Козицький

Також заборона стосується освітлення зовнішньої реклами, розміщеної на фасадах будинків та споруд, спеціальних конструкцій, після завершення робочого часу суб’єктів господарювання – незалежно від організаційно-правової форми.

Вказані обмеження запроваджуємо від сьогодні, 21 жовтня, з 18:00.

***

Частину Житомира вранці відключили від електроенергії через перевантаження однієї з підстанцій.

Про це у Фейсбуці повідомив міський голова Житомира Сергій Сухомлин.

«Сьогодні вранці через перенапругу відключили частину міста (від світла – ред.). Є перевантаження по одній з підстанцій. Тому будьте дуже обережними передовсім на дорогах, бо частина світлофорів не працює, а частина працює некоректно» - зазначив мер.

За його словами, у місті також запустили 80% котелень. Через недостатню кількість електроенергії інші запускають зранку.
***
Першу частину, про те як регіони економлять електроенергію, читайте тут.
Як повідомлялося, заступник керівника Офісу Президента Кирило Тимошенко закликав українців максимально обмежити користування електроенергією з 7:00 до 23:00 у четвер, 20 жовтня.

Укренерго запровадило відключення електроенергії у Києві для уникнення аварій.

З 10 жовтня росія здійснює масовані удари ракетами та дронами-камікадзе по цивільній енергетичній інфраструктурі України.

Фото з соцмереж та відкритих джерел

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-