Битва з темрявою: Як регіони економлять електроенергію

Битва з темрявою: Як регіони економлять електроенергію

Оновлюється
Укрінформ
У зв’язку з обмеженнями постачання електроенергії в Україні 20-21 жовтня діятимуть заощаджувальні заходи та режим економії, аби не допустити аварійних відключень на електромережах.

Як саме підтримують енергетичну систему нашої країни в регіонах? Про це повідомляють кореспонденти Укрінформу.

На Прикарпатті, Чернігівщині, Тернопільщині та Вінничині обмежать подачу електрики промисловим споживачам

На Прикарпатті 20 і 21 жовтня запровадили графіки для обмеження споживання електроенергії для 20 великих промислових підприємств.

Про це у Фейсбуці повідомляє Прикарпаттяобленерго.  

«20 та 21 жовтня, з 7.00 до 23.00, у Івано-Франківській області застосовані графіки обмеження споживання електричної енергії для енергоємних промислових споживачів. Загалом ці Графіки стосуються лише 20 великих промислових підприємств області», - повідомляє Прикарпаттяобленерго.

За їхньою інформацією, керівники цих підприємств мають самостійно вжити необхідні заходи, щоб обмежити споживання електричної енергії у визначений термін.

Зазначається, що це не стосується підприємств критичної інфраструктури, які забезпечують життєдіяльність області.

***

Через швидке збільшення рівня споживання у центральних областях України і Києві НЕК "Укренерго" вводить обмеження споживання у цій частині країни.

Про це повідомляє пресслужба компанії у Фейсбуці.

"У центральних областях України швидко збільшується рівень споживання електроенергії. Диспетчерський центр «Укренерго» вимушений ввести тимчасове контрольоване обмеження споживання електроенергії в цьому регіоні", - йдеться у повідомленні.

Укренерго просить мешканців Києва та Київської, Чернігівської, Черкаської, Житомирської областей терміново зменшити споживання електроенергії.

***

Через різке збільшення рівня споживання у Харківській, Сумській, Полтавській областях України НЕК "Укренерго" вводить обмеження споживання в цій частині країни.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба компанії у Телеграмі.

"Через різке збільшення рівня споживання електроенергії Диспетчерській центр «Укренерго» вимушений ввести тимчасове контрольоване обмеження споживання електроенергії в Харківській, Сумській, Полтавській областях", - ідеться у повідомленні.

***

Через надскладну ситуацію в сфері енергетики у Дніпрі зменшать на 20 одиниць кількість трамваїв та тролейбусів.

Про це повідомили в пресслужбі Дніпропетровської міської ради.

"Відповідно до протоколу № 38 від 20.10.2022 р. Дніпропетровської регіональної комісії з питань ТЕБ і НС комунальне підприємство «Дніпровський електротранспорт» вимушене з 21 жовтня зменшити кількість рухомого складу на трамвайних та тролейбусних маршрутах на загальну кількість 20 одиниць", - повідомили у департаменті транспорту та транспортної інфраструктури міської ради.

Додається, що трамваї № 1, № 5 та № 9 – зменшення по 1 од., № 11 та № 15 — зменшення по 3 од.; тролейбуси № 1, 2, 3, 5, 6, 8, 12, 16, 17, 20 та 21 — зменшення по 1 одиниці. Вказані маршрути працюватимуть в оперативному режимі, без додержання звичайного розкладу руху. Також до виправлення дефіциту електроенергії у вагонах трамваїв і тролейбусів не працюватиме опалення.

Окрім того, від завтра, 21 жовтня, станція метро «Заводська» буде зачинена. Поїзди на станції не зупинятимуться. Її відкриватимуть для мешканців виключно під час повітряних тривог як сховище. Також на одну одиницю рухомого складу зменшать і вагони у метро – з незначним збільшенням інтервалу руху, додали у департаменті.

***

На Житомирщині будуть аварійні відключення електроенергії підприємств та побутових споживачів.

Про це у Телеграмі повідомляє начальник Житомирської ОВА Віталій Бунечко. 

«Житомиробленерго готується до застосовування графіків аварійного відключення підприємств та побутових споживачів», - йдеться у повідомленні.

Віталій Бунечко

Бунечко зауважив, що запобігти аварійним відключенням можливо, якщо максимально зменшити споживання електроенергії та без зайвої потреби не вмикати потужні електроприлади.

***

На Харківщині дві години не буде електропостачання в деяких громадах, повідомили Укрінформу в пресслужбі АТ “Харківобленерго”.

“Вибірково обмежено електропостачання у громадах на території обслуговування Мереф'янського, Люботинського та Зміївського районів електричних мереж. Орієнтовно - на дві години (до 18.00). Якщо ситуація в мережі вирівняється, то електропостачання буде увімкнено раніше”, - повідомили в енергокомпанії.

Вранці в АТ повідомляли, що 20-21 жовтня будуть обмежені обсяги споживання електроенергії лише для юридичних споживачів Харківської області, вводити графіки аварійних відключень для побутових споживачів на цей період не планували, однак наразі ситуації їх вимагає.

У Харкові вимкнень, за інформацією на зараз, не буде. Місто намагається економити електроенергію на транспорті.

***

На Київщині запровадили режим економії електроенергії

Рада оборони Київської області під головуванням голови ОВА Олексія Кулеби ввела обмеження на споживання електричної енергії для жителів області в період з 7:00 до 23:00.

Про це інформує Київська обласна військова адміністрація

На засіданні Ради було прийнято рішення, що жителям та підприємцям області необхідно зменшити використання електроенергії.

«Обов’язок кожного – максимально обмежити використання електроенергії. Наголосив про це на робочій нараді сьогодні. Це допоможе стабілізувати енергосистему, а також мінімізує можливість вимушеного вимкнення світла», — наголосив голова Київської ОВА Олексій Кулеба.

Олексій Кулеба

Жителям області рекомендовано зменшити користування енергозатратними приладами: пральними машинами, бойлерами, кондиціонерами, обігрівачами, електрочайниками та електроплитами. Необхідно також вимикати зайве світло в приміщеннях, перенести господарські роботи на денний час.

Крім того, учасники наради вирішили, що влада на місцях має вжити необхідні заходи та провести відповідну роботу з підприємцями, керівниками підприємств, установ та організацій усіх форм власності щодо обов’язкового обмеження споживання електроенергії в період 07:00-23:00. Зокрема, йдеться про вимкнення освітлення зовнішньої реклами, LED-екранів та ілюмінації, зміни графіку роботи енергозатратних приладів і механізмів.

***

У Полтаві підприємців, які не дотримуватимуться режиму енергозбереження, відключатимуть від електропостачання.

Про це в Телеграмі попередив міський голова Полтави Олександр Мамай.

«Шановні підприємці! Звертаюся до всіх ще раз. Нам необхідно дотримуватися заходів з енергозбереження. Вимикайте освітлення і зовнішню ілюмінацію. Сьогодні з 15:00 наша Інспекція з благоустрою починає разом з поліцією патрулювання міста. Підприємці, які не вимкнуть зовнішнє освітлення і не реагуватимуть на приписи та рекомендації, будуть відключені від електропостачання», - наголосив Мамай.

Олександр Мамай

Він зазначив, що розуміє бізнес, який переживає не найкращі часи і сподівається досягти порозуміння шляхом перемовин.

«Сподіваюся на взаєморозуміння. Збережемо кіловати, Полтаву і Україну», - написав мер.

***

В Одесі задля економії електроенергії скорочують кількість трамваїв і тролейбусів на маршрутах, але жодну з ліній КП «Одесміськелектротранспорт» не закривають.

Про це повідомив у відеозверненні в YouTube-каналі Одеської мерії «Думська, 1» міський голова Геннадій Труханов.

«Зараз влада робить усе можливе, щоб зменшити споживання електроенергії… Щодо громадського транспорту. Ми скорочуємо кількість машин на лінії. Проте самі лінії не закриваємо», – зазначив Труханов.

За його словами, мерія також має змогу оцінити зроблене у попередні роки.

«Завдяки модернізації наш електротранспорт споживає на 40% електроенергії менше порівняно з іншими містами. Тож маємо надію, що в транспортному обслуговуванні болісних змін не відчуємо. Знову ж таки, якщо не буде форс-мажорів», - сказав міський голова.

Водночас Труханов закликав власників комерційних закладів вимкнути вивіски та рекламне підсвічування. «Ми маємо розуміти головне: усі незручності – тимчасові. І коли ми разом, долати їх набагато легше», – підсумував Труханов.

Раніше в мерії вирішили обмежити використання вуличного освітлення та закликали одеситів мінімізувати користування електроенергією з 7-ї до 23-ї год.

***

На Львівщині задля економії електроенергії закликають підприємства працювати вночі

У Львівській ОВА закликають підприємців зменшити споживання електроенергії та, за можливості, перейти на роботу вночі, коли найменше навантаження на мережі.

Про це на пресбрифінгу в медіацентрі «Україна» у Львові сказав перший заступник начальника Львівської ОВА Андрій Годик.

«На завтра запланована зустріч з керівниками профільних асоціацій, будемо говорити про алгоритм спільної і конструктивної взаємодії: з однієї сторони, щоб бізнес розумів кого і за яким принципом будуть обмежувати у споживанні електричної енергії, а з іншої – чим влада може допомогти, щоб бізнес перелаштував свій виробничий процес, де це можливо, на роботу в нічний час, таким чином збалансувавши пікові навантаження. Це стосується підприємств усіх форм власності. Насправді, важко сказати, що це буде імперативна форма, оскільки потрібно буде вникнути у виробничий процес кожного з них», - сказав Годик.

Андрій Годик

Він наголосив, що одним із приводів до скорочення тривалості комендантської години, від 20 жовтня (з 00:00 до 05:00), стала можливість забезпечення роботи підприємств у нічний час, зокрема, щоб працівники змогли без порушень доїжджати до робочих місць.

Наразі є два варіанти розвитку подій із енергозабезпечення: перший — зменшення споживання електроенергії, яке дасть можливість зберегти баланс, другий варіант — обмеження споживання та тимчасове погодинне вимкнення електропостачання для споживачів.

Львівська область після ракетних ударів по ТЕЦ 10-11 жовтня не зменшила споживання електроенергії попри заклики влади.

«Не зрозуміла нам позиція бізнесу, не дослуховуються на даний момент. Зокрема, ми бачимо, як у вечірній час, у пікові години, місто активно освітлене... Окремо хочу звернутися до торгових центрів. Я розумію, що бізнес і торгівля теж повинні жити й функціонувати, але комплексне і компромісне рішення на торгових площах точно можна знайти», - додав Годик.

Він наголосив, що ще до кінця дня Львівська ОВА видасть наказ голови щодо обмежень зовнішньої світлової реклами, зокрема після закінчення робочого дня та під час комендантської години.

***

У Чернівцях обмежили рух тролейбусів для зменшення навантаження на електромережу.

Про це у Фейсбуці повідомляє КП "Чернівецьке тролейбусне управління". 

«Щоб зменшити навантаження на електромережу обмежується рух тролейбусів», - повідомляє тролейбусне управління.

За їхньою інформацією, на маршрутах 1, 5, 3, 6, 6а, 8 відключать струм до 12:40.

***

У Чернігові Рада оборони області ухвалила рішення про обмеження постачання електрики для промислових споживачів. Про це в своєму телеграм-каналі повідомив начальник Чернігівської ОВА В'ячеслав Чаус.

В'ячеслав Чаус
В'ячеслав Чаус

"Завершилася Рада оборони області. Прийняли рішення про обмеження зокрема для промислових споживачів (бізнес) і відповідно буде доручення на виконання цих рішень громадами", - написав начальник Чернігівської ОВА.

Він закликав жителів області витримати, пройти цей важкий період, щоби не допустити жорстких відключень.

***

Відповідно до розпорядження головного диспетчера РДЦ Західного регіону НЕК «Укренерго» сьогодні на Тернопільщині для промислових споживачів також запровадили графік обмеження споживання електричної енергії та графік обмеження потужності.

Про це у Фейсбуці повідомила Тернопільська ОВА.

В ОВА уточнили, що на Тернопільщини наразі немає вказівки застосовувати графіки обмеження електроенергії для побутових споживачів. Все залежатиме від того, чи вистачатиме зекономленої електроенергії.

***

На Вінниччині запровадили дводенне обмеження потужність використання електроенергії для промислових споживачів. Про це повідомляє пресслужба АТ «Вінницяобленерго»

Уточнюється, що обмеження діятимуть з 07.00 години 20 жовтня до 22.00 години 21 жовтня поточного року.

Крім того, ВКП «Вінницька транспортна компанія» на 25% скоротила випуск електротранспорту на маршрути.

***

У Дніпрі - режим економії для підприємців

Дніпровська міська рада на сесії ухвалила рішення про режим економії електроенергії для підприємців. Він діятиме з 17:00 і до кінця комендантської години. У цей час потрібно вимикати вивіски і вітрини магазинів, кафе, ресторанів, підсвічування фасадів та рекламних конструкцій.

«Якщо власники цих приміщень не прислухаються до Дніпровської міської ради, то ці конструкції на законних підставах будуть демонтовані», - наголосив під час брифінгу заступник міського голови Дніпра Михайло Лисенко.  

Михайло Лисенко
Михайло Лисенко

Для заощадження електроенергії ще минулого тижня змінено графік зовнішнього освітлення у Дніпрі: освітлення вулиць вимикається о 20:00, а освітлення мостів о 23:59. Так само ухвалили рішення щодо світлофорів, робота яких буде зупинятись опівночі.

Крім того, сьогодні та завтра в Дніпрі будуть зміни у роботі електротранспорту.

За словами генерального директора ДТЕК Дніпровські електромережі Андрія Терещука, підприємців просять скоротити витрату електроенергії від 10 % до 20 %.

Андрій Терещук
Андрій Терещук

***

В Сумах зупинили роботу водозабору

В Сумській громаді о 7:00 і до кінця доби зупинено роботу водозаборів; запроваджені також інші обмеження.

Про це в прямому єфірі заявив голова міськради Олександр Лисенко.

Олександр Лисенко
Олександр Лисенко

Він зазначив, що протягом дня водоканал здійснюватиме її підвіз до лікарень та у житлові масиви.

«Слідкуйте за новинами – будуть повідомлення про ті локації, де можна набрати воду, її підвіз здійснюватиме міськводоканал», - уточнив Лисенко.

Усі тролейбуси працювали на маршрутах із 5:30 до 7:00. Далі курсуватимуть лише ті, що з автономним ходом. Комунальні та приватні автобуси працюватимуть у посиленому режимі.

Міський голова закликав містян мінімізувати використання електроенергії, а на робочих місцях провести санітарний день.

***

У Харкові змінили інтервали руху в метрополітені

У Харкові задля економії електроенергії змінили інтервали руху потягів метрополітену.

Про це повідомила в Телеграмі пресслужба КП “Харківський метрополітен”.

Наразі встановлені наступні інтервали: Холодногірсько-заводська лінія – 11 хвилин; Салтівська лінія – 13 хвилин; Олексіївська лінія – 13 хвилин.

Поки не відомо, протягом якого часу діятимуть збільшені інтервали.

***

На маршрутах більшості міст скорочується кількість електротранспорту

У Миколаєві 20 жовтня на 60% зменшили кількість електротранспорту та вимкнули світлофори.

Про це повідомив у Телеграмі міський голова Олександр Сєнкевич.

Олександр Сєнкевич
Олександр Сєнкевич

«Зменшуємо на 60% кількість електротранспорту на вулицях Миколаєва. Також вимикаємо світлофори.», - написав мер.

Варто зазначити, що у місті Миколаєві ще з початку війни не працює вуличне освітлення і частина світлофорів.

У Миколаєві електромережі мають витримати посилене навантаження на них цієї зими, бо в місті наполовину зменшилася кількість жителів.

***

У Рівному на лініях працює половина електротранспорту.  

Про це у Фейсбуці повідомляє начальник обласної військової адміністрації Віталій Коваль за підсумками наради з головами РВА та керівниками громад області.

Віталій Коваль
Віталій Коваль

«Доручив… в м.Рівному обмежити використання електротранспорту на 50%», - йдеться у повідомленні.

Також начальник ОВА доручив кожній громаді зустрітися з представниками найбільших споживачів електроенергії на території громади і узгодити з ними графік обмеження її використання та перевірити в медичних та соціальних закладах наявність генераторів та пального для них.

***

У Житомирі замість електротранспорту, який не курсує з 18 жовтня після обстрілу об’єкта енергетики, збільшили кількість маршруток і автобусів.

Про це повідомили у пресслужбі Житомирської міської ради.

«Сьогодні в Житомирі вийшло на маршрут до ста одиниць комунальних і приватних маршруток і автобусів. Частина транспорту курсує за маршрутами тролейбусів», - зазначили в пресслужбі.

Там додали, що зазвичай у будні в Житомирі курсувало 67 тролейбусів і 8 трамваїв. Через проблеми з електропостачанням цей транспорт, швидше за все, не запустять до кінця тижня.

***

У Кропивницькому працюють лише 17 тролейбусів з автономним ходом. Про це у Фейсбуці повідомляє Кропивницька міська рада.

Натомість на маршрутах, які обслуговують приватні перевізники в режимі маршрутного таксі, працюють близько 180 автобусів.

***

Суттєво зменшилася кількість тролейбусів на маршрутах у Хмельницькому. Про це в Телеграмі повідомляє Хмельницька міська рада.

Зазначається, що після 10.30 містом курсують 40 тролейбусів, з 16.30 – 60, з 20.00 – 20.

***

З метою економії електроенергії сьогодні й завтра, 20 і 21 жовтня, робота тролейбусного парку Черкас переводиться у режим вихідного дня.

Про це повідомляє Черкаська міська рада, передає Укрінформ.

За словами начальника управління транспорту Черкаської міської ради Віталія Москаленка, на маршрутах міста курсуватимуть лише 26 тролейбусів.

Віталій Москаленко
Віталій Москаленко

Рух тролейбусів обмежено також у Черніцях та Полтаві.

***

Графік потенційних відключень електроенергії у Київській області буде застосовуватись, тільки якщо виникне потреба збалансувати енергетичну систему.

Про це Київська обласна військова адміністрація повідомляє у Телеграмі з посиланням на інформацію ДТЕК Київські регіональні електромережі.

Як повідомлялося, заступник керівника Офісу Президента Кирило Тимошенко закликав українців максимально обмежити користування електроенергією з 7:00 до 23:00 у четвер, 20 жовтня.

Кирило Тимошенко
Кирило Тимошенко

Укренерго запровадило відключення електроенергії у Києві для уникнення аварій.

З 10 жовтня росія здійснює масовані удари ракетами та дронами-камікадзе по цивільній енергетичній інфраструктурі України.

Фото з соцмереж та відкритих джерел

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-