Справу про розстріл нацгвардійцем людей на Південмаші передали до суду

Справу про розстріл нацгвардійцем людей на Південмаші передали до суду

Відео
Укрінформ
Працівники Державного бюро розслідувань завершили досудове розслідування стосовно військовослужбовця, який у січні вчинив стрілянину на території державного підприємства «Південний машинобудівний завод» у Дніпрі. Обвинувальний акт направлений до суду.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба ДБР.

Як встановило слідство, обвинувачений після призову на військову строкову службу зіткнувся із нестатутними відносинами з боку старших по призову колег. Кілька разів він був свідком конфліктів і сварок, про які доповідав керівництву. Через це в інших військовослужбовців сформувалося до нього негативне ставлення.

За кілька годин до трагедії, перебуваючи у складі бойової варти, солдат мав відпочивати, втім отримав наказ впорядкувати документацію у вартовому приміщенні.

«Цей наказ старшого за призовом військовослужбовця він сприйняв за знущання, після чого вирішив мститися за всі попередні образи. Перебуваючи у кімнаті зберігання зброї, він взяв автомат та набої й почав жорстоко розстрілювати, як він вважав, усіх своїх кривдників», - ідеться в повідомленні.

Читайте також: Стрілянина у Дніпрі: проти поліцейських, які злили відео в інтернет, відкрили справу

У результаті п’ятеро осіб загинули, серед них одна цивільна жінка, ще п’ятеро дістали поранення різного ступеню тяжкості.

Після розправи над військовими обвинувачений захопив автомат, 200 набоїв до нього і намагався втекти. За кілька годин його затримали у місті Підгороднє Дніпровського району.

Нацгвардієць обвинувачується у порушенні статутних правил взаємовідносин між військовослужбовцями за відсутності відносин підлеглості, вчиненому щодо кількох осіб, із застосуванням зброї, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 3 ст. 406 Кримінального кодексу України); в умисному вбивстві (п. п. 1, 8, 9 ч. 2 ст. 115 ККУ); закінченому замаху на умисне вбивство двох та більше осіб, особи у зв’язку з виконанням нею службового обов’язку, а також з метою приховати інший злочин або полегшити його вчинення (ч. 2 ст. 15, п. п. 1, 8, 9 ч. 2 ст. 115 ККУ); викраденні військовослужбовцем зброї, бойових припасів, іншого військового майна, вчинене в умовах особливого періоду, крім воєнного стану (ч. 3 ст. 410 ККУ); дезертирстві (ч. 3 ст. 408 ККУ); порушенні статутних правил вартової служби, що спричинило тяжкі наслідки, для запобігання яким призначено дану варту, вчинене в умовах особливого періоду, крім воєнного стану (ч. 2 ст. 418 ККУ); незаконному поводженні зі зброєю, тобто носінні та зберіганні вогнепальної зброї, бойових припасів без передбаченого законом дозволу (ч. 1 ст. 263 ККУ).

Читайте також: ДБР вивчає три версії трагедії на «Південмаші» у Дніпрі

Санкції статей передбачають покарання у вигляді довічного позбавлення волі.

ДБР також зареєструвало кримінальне провадження і за фактом службової недбалості та бездіяльності посадових осіб Національної гвардії.

У цьому провадженні тривають експертизи, після їх завершення ДБР надасть правову оцінку усім, хто допустив трагедію.

Як повідомляв Укрінформ, 27 січня близько 3:40 у Дніпрі на території Південного машинобудівного заводу нацгвардієць застрелив чотирьох військовослужбовців і працівницю воєнізованої охорони підприємства. Ще п'ятеро нацгвардійців дістали поранення різної важкості. За вбивство, дезертирство і викрадення зброї затримали нацгвардійця Артемія Рябчука.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-