ДБР вивчає три версії трагедії на «Південмаші» у Дніпрі

ДБР вивчає три версії трагедії на «Південмаші» у Дніпрі

Укрінформ
Слідчі Державного бюро розслідувань на сьогодні розглядають три версії трагедії на Південному машинобудівному заводі у Дніпрі.

Як передає Укрінформ з посиланням на ДБР, про це директор Державного бюро розслідувань Олексій Сухачов повідомив на засіданні комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності.

За його словами, основною версією слідства є вчинення підозрюваним злочину через нестатутні відносини.

Також слідчі розглядають версію вчинення злочину у зв’язку із психічним захворюванням підозрюваного, його перебуванням у фізіологічному афекті.

Читайте також: Стрілянина у Дніпрі: ДБР оцінить дії керівництва військової частини, де служив Рябчук

Третя - вчинення злочину за дорученням іноземних спецслужб, недержавних організацій, приватних осіб з метою дискредитації системи правоохоронних органів в Україні, дестабілізації правопорядку в країні тощо.

У ДБР зазначили, що з метою перевірки цієї версії надані відповідні доручення управлінню СБУ в Дніпропетровській області. Зокрема, слідчими встановлено факт відвідування підозрюваним Російської Федерації у 2019 році, де він перебував два тижні.

Директор ДБР нагадав, що розслідування триває за низкою кримінальних правопорушень, а саме: навмисне вбивство двох або більше осіб (п. 1 ч. 2 ст. 115 Кримінального кодексу України), дезертирство зі зброєю (ч. 3 ст. 408 ККУ), викрадення військовослужбовцем зброї та бойових припасів в умовах особливого періоду (ч. 3 ст. 410 ККУ), бездіяльність військової влади в умовах особливого періоду (ч. 3 ст. 426 ККУ), недбале ставлення до військової служби (ч. 3 ст. 425 ККУ).

Читайте також: Стрілянина у Дніпрі: комісія МВС виявила порушення, які призвели до трагедії

Сухачов зазначив, що у ході допиту підозрюваний пояснив, що військову службу у вказаній частині він розпочав наприкінці жовтня 2021 року. З його слів, злочин було вчинено ним на ґрунті неуставних відносин у вигляді психологічного впливу на нього з боку солдатів старшого призову, що почалось з кінця листопада 2021 року та тривало до моменту вчинення злочину.

Зазначається, що це виражалось у систематичному зневажливому ставленні до підозрюваного та цькуванні його, через повідомлення ним командирам про порушення статуту військовослужбовцями під час несення служби, примушуваннями старослужбовців до виконання підозрюваним робіт з прибирання приміщень під час відпочинку у складі караулу, що приводило до знесилення його організму.

Також підозрюваний пояснив, що безпосередньо під час вчинення злочину він перебував у такому емоційному стані, як затьмарення свідомості, злості, що обмежувало його усвідомлення та звіт тим діям, які він вчиняв.

У ДБР зазначили, що вказані обставини будуть перевірятись під час проведення психолого-психіатричної експертизи.

Читайте також: Рябчук не скаржиться на умови в СІЗО - Денісова

При цьому підозрюваний спростував застосування до нього будь-якого фізичного насильства з боку інших військовослужбовців та командирів. У ході проведення освідування підозрюваного встановлено, що тілесних ушкоджень він не має, в стані алкогольного сп’яніння не перебував.

Директор ДБР зауважив, що 3 лютого підозрюваний змінив захисника та подав заяву щодо відмови від всіх показів, наданих в ході досудового розслідування.

За словами Сухачова, слідчі територіального управління ДБР у місті Полтаві в режимі 24/7 проводять весь комплекс оперативно-слідчих заходів. Зокрема, провели 15 оглядів місць події, речей та документів.

Також визнано та допитано як потерпілих 5 військовослужбовців, які до теперішнього часу перебувають на лікуванні. Як представників потерпілих визнано та допитано родичів трьох загиблих, що мешкали у м. Дніпрі та надані відповідні доручення щодо цього відповідним територіальним підрозділам ДБР. Призначено 24 різних експертиз.

Читайте також: Розстріл у Дніпрі: Рябчук відмовився від своїх попередніх свідчень — адвокат

Крім того, у якості свідків допитали 29 осіб з-поміж військовослужбовців та командирів військової частини. До суду направили 11 клопотань про надання дозволів на проведення оглядів місця злочину, арешту вилученого майна тощо.

Також у рамках досудового розслідування слідчі ДБР перевіряють факти недбалого ставлення до військової служби та бездіяльності керівництва військової частини де проходив службу підозрюваний. З цією метою допитано 29 осіб, з яких 9 - військові службові особи військової частини 3021, в тому числі заступники командира частини, командири рот, відділень тощо.

Також проведено обшук у військовій частині, в ході якого вилучено документи щодо порядку проходження служби, організації несення служби на території ДП «Південний машинобудівний завод ім. А.М. Макарова», призначено військову експертизу.

На даний час також перевіряються можливі факти порушення несення вартової служби, зокрема порядку зберігання та видачі бойової зброї та боєприпасів, допуску військовослужбовців до самостійного несення служби зі зброєю тощо.

Читайте також: Нацгвардійці, поранені у стрілянині на Південмаші, готуються до виписки з лікарні

Як повідомляв Укрінформ, 27 січня близько 3:40 у Дніпрі, на території Південного машинобудівного заводу, нацгвардієць Рябчук застрелив чотирьох військовослужбовців та одну цивільну жінку, ще п'ятеро осіб дістали поранення.

Стрілець з автоматичною зброєю втік з місця злочину. Близько 9.30 його затримали в м. Підгородне.

Слідчі Державного бюро розслідувань повідомили Рябчуку про підозру у вбивстві, дезертирстві та викраденні зброї.

У МВС створено спеціальну слідчу комісію, яка має встановити причини цієї трагедії.

9 лютого перший заступник міністра внутрішніх справ Євген Єнін повідомив, що комісія МВС з розслідування стрілянини на території Південного машинобудівного заводу у Дніпрі виявила факти позастатутних відносин у частині № 3021 Національної гвардії, де служив Артемій Рябчук.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-