На Харківщині загарбники чотири рази водили на розстріл директора психоневрологічного інтернату

На Харківщині загарбники чотири рази водили на розстріл директора психоневрологічного інтернату

Укрінформ
Під час окупації Борівської громади Ізюмського району на Харківщині загарбники чотири рази водили на розстріл директора Піско-Радьківського психоневрологічного інтернату Володимира Шерстюка, окупанти вважали, що він переховував військовослужбовців ЗСУ.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Суспільне.

“Психоневрологічний інтернат у селі Піски-Радьківські на Харківщині перебував в окупації п'ять місяців, з квітня до вересня. У закладі протягом двох місяців жили 240 людей, яких годували без світла і газу, на генераторах та пічках. Нині у закладі лишається 167 підопічних. Чотири рази за час окупації росіяни водили на розстріл директора інтернату. Володимира Шерстюка звинувачували в тому, що він укривав українських військових”, - йдеться у повідомленні.

Шерстюка загарбники погрожували вбити, чинили тиск, вимагали співпрацювати, натомість директор написав заяву на звільнення, проте ходу їй так і не дали. Він і надалі забезпечував діяльність інтернату.

Шерстюк додав, що брав участь у бойових діях в Афганістані, однак таких звірств щодо цивільного населення не бачив.

“Тут усіх місцевих ображали, кожну сім'ю зачепило”, - зазначив він.

Керівник розповів, що харчування підопічних удалося підтримувати завдяки тому, що установа досі має підсобне господарство, в якому були свині та корови, тож під час окупації мали трохи молока та м’яса. Також співробітники закладу робили запаси на зиму - овочі та багато консервації, які залишилися й на весну.

В селі поки не відновлено електроенергію та газопостачання, кухарі продовжують готувати на пічці. Однак евакуюватися на зиму заклад не буде. Опалюватимуться твердопаливними котлами.

За даними Харківської ОВА, навесні в окупації опинилися 7 закладів інтернатного типу, де громадяни перебувають 24/7. Всі підопічні мають інвалідність і потребують постійного догляду. Після деокупації евакуювали Вовчанський геріатричний пансіонат, Куп'янський психоневрологічний інтернат і підопічних Липецького психоневрологічного інтернату.

Безмятеженський і Піско-Радьківський психоневрологічні інтернати залишатимуться на місцях, оскільки вони розташовуються в селах, мають автономне забезпечення водою та теплом і зможуть перезимувати в штатному режимі.

Читайте також: З деокупованих районів Харківщини евакуювали понад 17 тисяч осіб

Як повідомлялося, 300 підопічних Оскільського психоневрологічного інтернату в Ізюмському районі були евакуйовані в березні після того, як в стіну закладу влучила ракета і не розірвалася. Через детонацію другої ракети було пошкоджено інше приміщення. Тоді людей вивозили через Донецьку область, бо на Харків вже дороги не було.

Ізюмський район повністю звільнений у вересні в ході масштабного контрнаступу ЗСУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-