СБУ викрила «розконсервованого» російського агента на Хмельниччині

СБУ викрила «розконсервованого» російського агента на Хмельниччині

Укрінформ
У Хмельницькій області Служба безпеки України в результаті багатоетапної спецоперації викрила "розконсервованого" агента федеральної служби безпеки російської федерації.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресцентр СБУ.

Громадянин рф прибув в Україну у січні поточного року. Його "легендою" було нібито відвідування родичів, а справжнім завданням – створення розгалуженої агентурної мережі для збору розвідданих і проведення диверсій у західних регіонах.

Агент приїхав в Україну за особистою вказівкою колишнього керівника загону спецпризначення росгвардії "Вітязь" полковника Сєргєя Лисюка. Цей екскомандир російського спецназу входить до найближчого оточення кремля.

Читайте також: СБУ викрила російських агентів, які шпигували за ЗСУ біля Краматорська і Запоріжжя

У разі наближення лінії фронту до Хмельниччини він обіцяв російському агенту "вивести" його на захопленну територію через "спецкоридор".

"За даними слідства, шпигуном є колишній спецпризначинець внутрішніх військ рф, який неодноразово брав участь у бойових діях, у тому числі на Північному Кавказі. Там він перебував на агентурному зв’язку з фсб, але після виходу у відставку його перевели у режим очікування, а "розконсервували", перевівши в Україну». – ідеться у повідомленні.

Читайте також: На Одещині СБУ затримала ворожого навідника дронів-камікадзе

Оперативники СБУ встановили, що діяльність шпигуна координував кадровий співробітник фсб, полковник Євгєній Пєтрушін з позивним "Гестапо". У минулому він займався підготовкою спецпідрозділів, а також обіймав посади заступника начальника управління фсб по Дагестану і "першого заступника голови кдб" самопроголошеного Придністров’я.

Координуючись з Пєтрушіним, агент розвідував місця дислокації й переміщення підрозділів ЗСУ та збирав інформацію про стан мобілізації та особливості функціонування стратегічно важливих об’єктів критичної інфраструктури в регіоні.

Для цього зловмисник здійснював приховане спостереження і намагався встановлювати зв’язки з місцевими жителями.

На проведення розвідувально-підривної діяльності він отримував гроші від своїх кураторів з росії. Для комунікації між собою використовувались закриті канали електронного зв’язку.

Читайте також: СБУ викрила прихильника рф, який планував приєднатися до «кадирівців»

Співробітники СБУ своєчасно встановили місцезнаходження російського агента, задокументували його дії та запобігли реалізації ворожих планів.

Слідчі повідомили йому про підозру за ст. 114 (шпигунство) Кримінального кодексу України.

Як повідомляв Укрінформ, Служба безпеки України викрила агентуру російської федерації, яка збирала розвідувальні дані про фортифікаційні укріплення поблизу Краматорська і Запоріжжя.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-