Катуванням жителів Херсона керує полковник росгвардії Науменко - СБУ

Катуванням жителів Херсона керує полковник росгвардії Науменко - СБУ

Укрінформ
Служба безпеки України встановила особу російського командира, який віддав наказ катувати українців у тимчасово захопленому Херсоні.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресцентр СБУ.

Йдеться про заступника начальника управління росгвардії по Ростовській області полковника поліції Олександра Науменка із позивним "Альфа".

За даними слідства СБУ, з березня Науменко керує військовослужбовцями росгвардії та представниками незаконних збройних формувань рф у Херсоні.

За його наказами відбуваються незаконні затримання і тортури над місцевими жятелями, проникнення до їхніх помешкань і привласнення майна.

Встановлено, що він особисто брав участь у розгоні мирних мітингів у Херсоні, віддавав накази застосовувати проти українських громадян світлошумові гранати та сльозогінний газ. Серед херсонців були потерпілі.

Крім того, за його вказівкою російські військові викрали двох українців і декілька тижнів жорстоко їх катували. Вони намагалися вибити з них інформацію про українських військових та їх місця дислокації, а також схиляли до співпраці.

Читайте також: Звільнені з російського полону британські добровольці розповіли про тортури у Донецьку

Полковнику Науменку оголошено підозру за ч. 1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України.

Документування злочинів проводили співробітники СБУ в Херсонської області за процесуального керівництва Херсонської обласної прокуратури.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-