МОЗ координує роботи з відновлення меддопомоги на деокупованій Харківщині — Ляшко

МОЗ координує роботи з відновлення меддопомоги на деокупованій Харківщині — Ляшко

Укрінформ
Міністерство охорони здоров'я (МОЗ) проводить координацію роботи з відновлення меддопомоги на деокупованій Харківщині.

Як повідомляє МОЗ, про це міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко сказав під час зустрічі з представниками Європейського регіонального офісу ВООЗ, «Лікарів без кордонів», Міжнародного комітету Червоного Хреста та «Сумки Самарянина», передає Укрінформ.

«Сьогодні ми б хотіли скоординувати наші спільні дії в роботі на деокупованих територіях, зокрема в Харківській області, для того, щоб якомога швидше і якісніше наблизити необхідну медичну допомогу до кожного, хто проживає на цій території. Ми вже знаємо частину потреби та стан руйнувань, заподіяний російськими терористами, тому розпочали поставки пріоритетних груп лікарських засобів і розхідних матеріалів. За підтримки партнерів та волонтерів частина необхідного вже поїхала до зазначених регіонів, але тут дуже важлива координація, щоб постачати те, що реально необхідно саме в цей проміжок часу та є в дефіциті на місцях», — зазначив Ляшко.

Читайте також: У звільнених громадах Харківщини розгорнуть мобільні шпиталі - Ляшко

Зокрема, сторони обговорили питання організації медичної допомоги населенню на деокупованих територіях, забезпечення лікарськими засобами та розгортання мобільних шпиталів.

Очільник МОЗ зазначив, що фахівці міністерства одразу після звільнення Збройними силами України тимчасово захоплених територій Харківської області розпочали «медичне рекогностування» — дослідження території щодо потреб у медичних послугах серед населення.

Читайте також: Спецпідрозділ ГУР Kraken допомагає з доставкою гумдопомоги в Балаклію

За його результатами встановлено, що в кожній територіальній громаді медичні заклади мають значні пошкодження, деякі — майже повністю зруйновані. Зокрема, у Балаклійській ТГ приміщення лікарні заміноване та зруйноване, обладнання знищене та розграбоване російськими військами. Окрім того, у громаді відсутнє електро-, водо- та теплопостачання, також є проблеми із мобільним зв’язком та доступом до інтернету.

Складна ситуація з доступом до медичної допомоги також в Ізюмі. Фактично лікарня має критичні руйнування та не може повноцінно функціонувати.

Читайте також: Світовий банк підтвердив готовність продовжувати співпрацю з Україною у медичній сфері

Міністр зауважив, що загалом у кожній громаді звільнених територій є проблеми із доступом до медичної допомоги, подекуди цей доступ покривається лише силами екстреної медичної допомоги та команд медицини катастроф. Тому розгортання мобільного шпиталю, яке вже розпочалося, буде відчутною підтримкою від міжнародних партнерів.

Як повідомлялося, за майже 7 місяців повномасштабної війни загарбники пошкодили на Харківщині 199 медичних закладів та ще 19 — зруйнували вщент без можливості подальшого відновлення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-