Смертельна пожежа у Харкові: власника пансіонату випустили із СІЗО під заставу у мільйон

Смертельна пожежа у Харкові: власника пансіонату випустили із СІЗО під заставу у мільйон

Укрінформ
Київський райсуд Полтави визначив для власника будинку, де розміщувався нелегальний пансіонат і в якому загинуло 15 літніх людей, заставу в розмірі 1 млн 40 тис. грн, після її сплати Славік Акопян вийшов із СІЗО.

Цю інформацію підтвердив кореспонденту Укрінформу речник Харківської обласної прокуратури Дмитро Чубенко.

«Восьмого липня було задоволено клопотання прокурора і обвинуваченому Акопяну продовжено строк тримання під вартою на 60 діб, до четвертого вересня, без права внесення застави. Проте його захисники подали апеляційну скаргу, і 28 липня суд постановив нову ухвалу, якою визначив розмір застави - 1 млн 40 тис. грн. Цю суму обвинувачений вніс, і його було звільнено з під-варти», - повідомив Чубенко.

Читайте також: Смертельна пожежа у пансіонаті для літніх: суд залишив обвинувачених під вартою

Речник прокуратури не уточнив, коли саме обвинувачений вийшов із СІЗО.

За інформацією Чубенка, рішенням Верховного Суду справу про пожежу в нелегальному пансіонаті, як і інші, з Ленінського районного суду м. Харкова передали за підсудністю до Київського районного суду м. Полтави у зв’язку зі збройною агресією рф.

Харківські обвинувачі 12 серпня подали касаційну скаргу з вимогою скасувати рішення щодо Акопяна через незаконність та необґрунтованість.

«Прокурором надано суду докази щодо доцільності продовження запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, щоб забезпечити повний та об’єктивний судовий розгляд, а також виконання процесуальних обов’язків, покладених на обвинуваченого. Також надано обґрунтування щодо неможливості визначення застави через тяжкість кримінального правопорушення та його наслідків, а саме: загибелі 15 осіб. Однак у задоволенні касаційної скарги суд відмовив», - сказав Чубенко.

Читайте також: У Харкові чотирьох осіб судитимуть через смертельну пожежу у пансіонаті для літніх

Іншим обвинуваченим у цій справі продовжено запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 28 жовтня без визначення розміру застави, додав речник прокуратури.

Наступне судове засідання у цій справі має відбутися 4 жовтня о 14.00.

Як повідомляв Укрінформ, у Харкові 21 січня 2021 року близько 15 години на вул. Нижня Гиївська, 150Б у двоповерховому житловому будинку, де діяв незареєстрований офіційно пансіонат для літніх людей, виникла пожежа на другому поверсі. В результаті загинули 15 людей.

Чотирьом особам - власнику домоволодіння, який здав двоповерхову будівлю під пансіонат, орендарю будинку та його дружині - директору приватного підприємства, яка фактично керувала закладом, адміністратору, який координував роботу пансіонату, при цьому офіційно не був там працевлаштований, оголосили підозри за ч. 2 ст. 270 КК України (порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки, що спричинило загибель людей).

Під час судових засідань з обрання запобіжних заходів підозрюваним стало відомо, що джерелом займання був електропристрій (обігрівач). Усіх за рішенням суду було взято під варту без права внесення застави.

Власник згорілого будинку 67-річний Славік Акопян від надання показів слідству відмовився на підставі ст. 63 Конституції України, однак під час судового засідання заявив, що орендарі начебто обіцяли самі подбати про сигналізацію та пожежну безпеку. На цьому ж засіданні стало відомо, що земельна ділянка, де був будинок, перебуває в оренді на 50 років. Комунікації (газ, вода, електрика) до згорілого будинку, збудованого без дозвільних документів, проведено від раніше побудованого Акопяном дому по сусідству, де розміщувався також нелегальний центр для наркозалежних. Судді підозрюваний відповів, що «не встиг оформити» все належним чином.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-