U-LEAD розповідає громадам про особливості повноважень військових адміністрацій

U-LEAD розповідає громадам про особливості повноважень військових адміністрацій

Укрінформ
Експерти Програми «U-LEAD з Європою» розповіли громадам Донецької та Луганської областей про особливості повноважень військових адміністрацій.

Про це Укрінформу повідомили в U-LEAD.

Зазначають, що українським законодавством передбачена можливість утворення військових адміністрацій населених пунктів як тимчасових державних органів влади у зв’язку з воєнним станом. Ці органи влади мають важливе значення для жителів відповідних громад, адже уповноважені ухвалювати рішення, які прямо впливають на життя людей: від запровадження комендантської години до евакуації населення.

Читайте також: U-LEAD роз'яснює громадам можливі антикризові заходи для місцевого бюджету

«Тема функцій та підстав утворення військових адміністрацій наразі актуальна та важлива. Органи державної влади та місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Саме тому ми організували інформаційну сесію та залучили експертів U-LEAD до консультативних роз’яснень для громад Донецької та Луганської областей з метою роз’яснення законодавчого підґрунтя діяльності військових адміністрацій», - сказав керівник регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Донецькій області Максим Ткач.

Крім теми підстав утворення та функцій військових адміністрацій, експерти також консультували громади й на тему ключових відмінностей військових адміністрацій населених пунктів від військово-цивільних адміністрацій обласного та районного рівнів, тему правових наслідків утворення таких органів влади, ключових бюджетних питань, які можуть виникнути у зв’язку із утворення військової адміністрації населених пунктів.

Читайте також: Обстріли критичної інфраструктури: Прем’єр каже, що ОВА розробили плани евакуації

Ткач зазначив, що військові адміністрації бувають трьох рівнів: обласні, районні та населених пунктів. Військові адміністрації населених пунктів утворюються в територіальних громадах, у Донецькій області таких наразі 26, останні 4 були створені 1 вересня указом Президента України – Добропільська, Мирноградська, Покровська, Селидівська військові адміністрації.

«Утворюються військові адміністрації указом Президента України за поданням ОДА або військового командування, згідно із законом №389 «Про правовий режим воєнного стану». Працюватимуть такі органи влади протягом дії воєнного стану та 30 днів після його припинення чи скасування», - повідомив Ткач.

За його словами, метою створення військових адміністрацій є забезпечення дії Конституції та законів на відповідних територіях, забезпечення запровадження та здійснення заходів правового режиму воєнного стану, оборони, цивільного захисту, громадської безпеки і порядку охорони прав, свобод і законних інтересів громадян.

Як повідомлялося, Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян та розширює можливості громад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-