Депутати Волинської облради просять заборонити УПЦ МП в Україні

Депутати Волинської облради просять заборонити УПЦ МП в Україні

Укрінформ
На сесії Волинської обласної ради депутати звернулися до Кабміну, Верховної Ради України та Ради нацбезпеки і оборони України із проханням заборонити діяльність Української православної церкви московського патріархату.

Про це пресслужба Волинської обласної ради написала у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Більшістю голосів обранці волинської громади підтримали звернення до Верховної Ради, Кабінету Міністрів, РНБО та начальника обласної військової адміністрації про заборону Української православної церкви московського патріархату на території України. «За» проголосувало 52 депутати», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що звернення на розгляд сесії винесено в редакції постійної комісії обласної ради з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, захисту прав людини, законності, боротьби зі злочинністю та корупцією. Авторами ж першочергового варіанту документа виступили депутати Ігор Лех, Юрій Ройко та Микола Буліга.

Голова профільної комісії, депутат Анатолій Вітів нагадав, що підготовка цього звернення була копіткою та тривалою.

Читайте також: На Житомирщині до ПЦУ перейшли вже 56 релігійних громад

«Якщо ми підтримаємо звернення - це стане знаменним з днем в історії Волині. Ми довго йшли до того, аби ліквідувати цю п’яту колону. В Україні має бути єдина помісна українська церква», – наголосив Вітів.

У ході розгляду депутат Андрій Бокоч акцентував увагу колег на тому, що на місцях процеси переходу парафій в лоно ПЦУ затягуються і гальмуються, і навів приклад Володимирської районної військової адміністрації. Бокоч пропонує надіслати рекомендаційні листи керівникам територіальних громад, аби вони не надавали землі під будівництво церков московського патріархату.

Відтак депутати вимагають прийняти Закон про заборону діяльності УПЦ мп в Україні; ініціювати розслідування діяльності УПЦ мп, що містить ознаки колабораціонізму та спрямована проти основ національної безпеки України, та притягнути винних осіб до кримінальної відповідальності; здійснити повернення українському народу таких українських релігійних святинь, як Свято-Успенська Києво-Печерська, Свято-Успенська Почаївська, а також Святогірська лаври.

Читайте також: Ткаченко закликав призупинити членство рпц у Всесвітній раді церков до кінця війни

А також начальника Волинської обласної військової адміністрації Юрія Погуляйка – негайно скасувати в установленому законодавством порядку Статуту та державну реєстрацію релігійних громад УПЦ мп на території Волинської області. У РНБО – накласти санкції на УПЦ мп за межами російської федерації, у тому числі й в Україні.

Як повідомляв Укрінформ, Тернопільська та Рівненська обласні ради також ухвалили звернення до Верховної Ради щодо заборони діяльності УПЦ мп на законодавчому рівні.

У ВР зареєстровано законопроєкт №7204 "Про заборону московського патріархату на території України".

Фото: Волинська облрада

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-