Ще вчора були обстріли: у населені пункти Дергачівської громади поки не радять повертатися

Ще вчора були обстріли: у населені пункти Дергачівської громади поки не радять повертатися

Укрінформ
У звільнені населені пункти прикордонної Дергачівської громади на Харківщині поки зарано повертатися, оскільки війська рф їх обстрілюють, а шляхи засіяні уламками боєприпасів.

Про це сказав в ефірі національного марафону «Єдині новини» голова Дергачівської громади В’ячеслав Задоренко, передає Укрінформ.

«Я не раджу людям прямо зараз повертатися додому, бо ще вчора зранку в Козачу Лопань залетіли з території рф гелікоптери, були обстріли, були ракетні удари», - зазначив Задоренко.

Він також поінформував, що всі дороги на деокупованих територіях усіяні уламками боєприпасів.

«Для того, щоб туди доїхати, треба розчистити автошляхи, вони всі усіяні уламками. Кожного дня це мінус одне-два колеса – і у військових, і в нас. Тому туди йдуть комунальні підприємства, які вичистять дороги від осколків. Сапери розмінують траси, щоб були під’їзди. І потім уже почнеться відновлення інфраструктури», - пояснив Задоренко.

Читайте також: На Харківщині за добу від обстрілів загинули троє людей

Як наголосив керівник громади, об’єкти критичної інфраструктури в звільнених населених пунктах розбиті.

«Дуже зруйновані електропідстанції, опори, газогони. Всі служби працюють. Сапери займаються розмінуванням, а комунальні служби готують переправи через зруйновані мости, аби налагодити доставку гуманітарних вантажів, будівельних матеріалів, організувати евакуацію людей за потреби», - сказав він.

Як повідомлялося, до останнього часу під контролем військ рф на Дергачівщині залишалися Козачолопанський, Проходівський та більша частина Токарівського старостату (це біля третини території громади). Їх захопили війська рф ще 24 лютого. Частину населених пунктів громади звільнили в травні. Деякі села громади вже практично знищені військами рф.

Читайте також: Ворог тікає з Харківщини і відійшов з кількох позицій на Херсонщині

Старості Козачої Лопані заочно оголосили підозру в держзраді. На фото, опублікованих Дергачівською міськрадою, саме посадовиця піднімає жовто-блакитний прапор над будівлею старостату після того, як російські війська втекли. Однак у пресслужбі обласної прокуратури повідомили, що підозрювана офіційно перебуває в розшуку.

12 вересня громада була повністю деокупована.

Фото: Фейсбук Вячеслава Задоренка

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-