В Одесі вдруге за три дні облили червоною фарбою пам'ятник Катерині II

В Одесі вдруге за три дні облили червоною фарбою пам'ятник Катерині II

Фото
Укрінформ
В Одесі вдруге за три дні облили червоною фарбою пам'ятник Катерині II, поліція затримала за «порушення правил благоустрою» активіста ГО «Автомайдан» Артака Григоряна.

Як повідомляє Укрінформ, автомайданівець Григорян пояснив у Фейсбуці мотиви свого вчинку.

«Просто, щоб не було тлумачень. Катьку треба знести, не обливати фарбою, не збирати мітинг - просто знести. Але я це зробив тому, що Національна поліція України виклала фотографію дівчини, яка залишила допис (на постаменті «Єкатєріна = Путін» - ред.) Тільки з дівчиною можете боротися? Тоді спробуйте з громадськістю», - йдеться у повідомленні.

В Одесі вдруге за три дні облили червоною фарбою пам'ятник Катерині II / Фото: Юлій Зозуля, Укрінформ

«Навіщо тоді потрібні ми, - додав Григорян, - як не своїм прикладом захищати тих, хто не може себе захистити?».

У ГО "Автомайдан" уточнили, що поліцейські кваліфікували дії активіста за ознаками ст. 152 КУпАП, що передбачає адміністративну відповідальність за порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою.

Коментуючи ситуацію, що виникла, відомий одеський історик Сергій Гуцалюк зазначив у коментарі кореспонденту Укрінформу, що «міська влада, всупереч численним зверненням одеситів, не хоче вперто прибирати з публічного простору символи путінської кривавої пропаганди».

У свою чергу пресслужба мерії оприлюднила у Телеграмі спростування, в якому відмежувалася від заяви ексчиновника міськради, який виступив проти перенесення пам’ятника до музею.

«Днями колишній співробітник мерії висловив свою думку щодо пам’ятника засновникам Одеси. Одеська міська рада офіційно повідомляє, що Володимир Мещеряков не є очільником управління з питань охорони об’єктів культурної спадщини протягом довгого часу. Викладена думка є особистою і не має жодного відношення до офіційних заяв міської влади», - йдеться у повідомленні.

Як повідомлялося, 10 вересня в Одесі невідомі розписали пам'ятник Катерині ІІ, прирівнявши її до путіна. У соцмережах з'явилися заклики до одеситів приходити й «демонтувати» пам'ятник найближчим часом.

Одеська обласна військова адміністрація вважає, що міська рада Одеси має невідкладно вирішити, згідно з чинним законодавством, питання про демонтаж і передачу до музею пам’ятника російській імператриці Катерині II.

Читайте також: В Одесі проведуть опитування щодо знесення памятника Катерині II

Однак у мерії Одеси вирішили обговорити долю пам'ятника «Засновникам Одеси», ключовою фігурою якого є російська імператриця Катерина II, з громадськістю: спочатку провести інтернет-конференцію 19 вересня, а потім – електронне опитування одеситів.

Разом з тим Президент Володимир Зеленський 1 серпня відреагував на петицію щодо знесення пам'ятника Катерині II в Одесі та запропонував Одеській міськраді розглянути це питання відповідно до компетенції. При цьому глава держави наголосив на важливості захисту національних інтересів та очищення громадського простору від об'єктів та пам'ятників, що стосуються російської імперської та радянської спадщини, «яка закріплює в Україні російські пропагандистські антиукраїнські наративи».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-