Ситуація в Енергодарі не покращується, а на ЗАЕС вона надскладна – голова ОВА

Ситуація в Енергодарі не покращується, а на ЗАЕС вона надскладна – голова ОВА

Укрінформ
Ситуація в Енергодарі не покращується, а на самій Запорізькій АЕС вона надскладна.

Про це на спільному з мером Енергодара Дмитром Орловим брифінгу для іноземних ЗМІ розповів голова Запорізької ОВА Олександр Старух, передає Укрінформ.

"На жаль, ситуація в місті не покращується. Третина міста виїхала, значна частина має залишитися, тому що 11 тисяч – це працівники атомної станції. Станція – найбільша в Європі, одна з найбільших працюючих станцій, і відповідно, люди мають на місці бути. Як себе відчуває оператор, коли він в заручниках, родина в заручниках, на станції розміщені збройні підрозділи і всі вони розуміють, що це таке, коли боєзапас у машинному залі, коли не дотримується техніка безпеки і таке інше, тому ситуація надскладна", - сказав очільник ОВА.

Він додав, що Енергодар і атомна станція - це єдиний організм, якщо не буде працювати атомна станція, не буде електрики і тепла, бо саме з атомної станції вторинне тепло використовується в місті. Старух також зауважив, що наші рятувальники залишилися на місці, вони працюють і ліквідовують пожежі.

"Коли були обстріли станції на минулому тижні, коли була пожежа і лінія 750 КВт вимкнулась, тому що була пожежа в тому числі. Наші пожежники тушили далі, потім в кінці їх обстрілювали з мінометів російські окупанти", - розповів очільник ОВА.

Сьогодні головне завдання міжнародної спільноти - достукатися до загарбників, наголосив Старух. Наразі єдиний шлях – це повна демілітаризація. Війська рф мають залишити станцію та забрати звідти всю техніку та зброю, від цього залежить безпека майже всього світу.

На думку керівника ОВА, успіх буде тоді, коли безпосередньо і майданчик, і територія навколо станції стануть демілітаризованою зоною, а станція і питання ядерної безпеки будуть під контролем МАГАТЕ і НАЕК Енергоатому.

Як повідомлялося, місія Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) на чолі з її главою Рафаелем Гроссі прибула до української столиці напередодні запланованого візиту на Запорізьку АЕС.

Місія прибуде на ЗАЕС цього тижня. Вона має оцінити фізичні збитки, заподіяні станції, умови роботи, перевірити системи захисту, а також вжити необхідних заходів для підвищення рівня безпеки.

Читайте також: росія намагається зірвати візит місії МАГАТЕ на Запорізьку АЕС - ОП

ЗАЕС, найбільша атомна станція в Європі, з 4 березня захоплена російськими військовими, відтоді на майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси, обстрілюють прилеглу територію.

ООН, США та Україна закликали рф до виведення військової техніки та особового складу з ядерного об’єкта.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-