Шухевич закликає владу Львова обрати гідне місця поховання зв'язкової його батька

Шухевич закликає владу Львова обрати гідне місця поховання зв'язкової його батька

Укрінформ
Син Романа Шухевича закликав громадськість Львова домогтися, аби зв'язкова його батька Дарія Гусяк знайшла останній притулок на Полі почесних поховань Личаківського цвинтаря, а не на Марсовому полі, як пропонує адміністрація міста.

Про це Юрій Шухевич сказав у своєму зверненні, передає Укрінформ.

"Тепер стоїть питання місця похорону. Дивує мене позиція Львівської міської ради, адже Дарія Гусяк, яка відбула у в'язниці 25 років, як кажуть, від дзвінка до дзвінка, яка пройшла великий шлях підпілля, і після звільнення не склала руки, - вона працювала. Вона побудувала Лігу українських жінок, працю якої розгорнула по всій Україні. І очолювала її до самого кінця, навіть коли здоров'я в неї було досить слабке. І сьогодні цій людині відмовляють у місці на Личаківському цвинтарі на Полі почесних поховань", - сказав Шухевич.

Він нагадав, що на Полі почесних поховань покоїться Катерина Зарицька, теж колишня зв'язкова Романа Шухевича, з якою Дарія Гусяк провела багато років у в'язниці.

Шухевич закликав громаду, аби останню зв'язкову його батька поховали з належною їй почестю і вшануванням. Він додав, що йому відомо про тиск на людину, яка доглядала Дарію Гусяк до останніх днів, - онуку Катерини Зарицької, аби та погодилася з пропозицією адміністрації Львова щодо місця поховання "десь у кутку".

Читайте також: Померла 98-річна Дарія Гусяк ‒ остання зв’язкова Романа Шухевича

За інформацією, яку розмістив у Фейсбуці міський голова Львова Андрій Садовий, поховання зв’язкової УПА Дарії Гусяк відбудеться в понеділок, 15 серпня, об 11.00.

"Чин похорону і прощання почнеться у Гарнізонному храмі та завершиться на Полі почесних поховань Меморіалу пам’яті героїв ОУН-УПА Личаківського кладовища. На цьому полі разом з упівцями похована ще одна зв’язкова Романа Шухевича, Ольга Ільків, та голова Львівського крайового братства ветеранів Олесь Гуменюк. Також після початку повномасштабного вторгнення рф ми вже почали тут поховання новітніх Героїв України. Це місце пам’яті та сили українського народу. Тут постане масштабний меморіальний комплекс", - написав мер Львова.

Одразу ж під цим постом у коментарях люди зауважують, що запропоноване місце - у самому кінці Личаківського цвинтаря, а також пропонують обрати місце при вході, на Полі почесних поховань, де спочиває і Катерина Зарицька.

Читайте також: Про важливий урок, який своєю кров’ю написав генерал УПА Шухевич

На скандал, що розгоряється, відреагував у Фейсбуці відомий журналіст Вахтанг Кіпіані.

"До мене тільки зараз дійшло, що у Львові відбувається ганебний фарс. Міська влада не хоче дати дозвіл на поховання Дарії Гусяк - звязкової Романа Шухевича... на Полі почесних поховань, що біля входу на Личаківський цвинтар. Пропонують інше почесне поле - разом з іншими ветеранами визвольних змагань. Але. Гусяк - це легенда і сталь. Людина, перед якою ми всі в боргу... Андрій Садовий, ви робите помилку", - написав Кіпіані.

Як повідомлялося, у п'ятницю, 12 серпня, відійшла у вічність остання зв'язкова Романа Шухевича, активістка Організації українських націоналістів, кавалерка ордена княгині Ольги III ступеня Дарія Гусяк.

Фото: Юрій Шухевич, Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-