У Львові вперше провели аутологічну трансплантацію стовбурових клітин кісткового мозку дитині

У Львові вперше провели аутологічну трансплантацію стовбурових клітин кісткового мозку дитині

Укрінформ
У Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі (ЗУСДМЦ) вперше провели аутологічну трансплантацію стовбурових клітин кісткового мозку дитині.

Про це у Телеграмі повідомив начальник Львівської ОВА Максим Козицький, передає Укрінформ.

«У Львові успішно провели першу аутологічну трансплантацію стовбурових клітин кісткового мозку дитині. Це зробили фахівці Клініки дитячої онкології та трансплантації кісткового мозку Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру. Це історична подія як для медичної галузі, так і для усіх українських дітей, які потребують трансплантацій», - зазначив Козицький.

Як повідомлялося, наприкінці травня медики Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру вперше провели забір стовбурових клітин у чотирирічного хлопчика, якого лікують від нейробластоми. Після цього матеріал заморозили та помістили у спеціальне сховище з рідким азотом. Клітини зберігалися у кріобанку клініки при -196°С, доки дитину готували до трансплантації.

Відкриття Клініки дитячої онкології та трансплантації кісткового мозку у Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі відбулось 15 лютого 2022 року. Це перша та єдина на заході України лікарня, що проводитиме трансплантацію кісткового мозку у дітей.

Читайте також: У Львові медики сформували 6-річній дівчинці з Волині штучний стравохід

ЗУСДМЦ включено у пілотний проєкт МОЗ, який передбачає фінансування трансплантації за державний кошт.

Фото ілюстративне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-