Львівські лікарі вперше провели забір стовбурових клітин у дитини, щоб вилікувати рак

Львівські лікарі вперше провели забір стовбурових клітин у дитини, щоб вилікувати рак

Фото
Укрінформ
Медики Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру, вперше провели забір стовбурових клітин у чотирирічного хлопчика, якого лікують від важкої недуги - нейробластоми.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомила пресслужба медзакладу.

«У нас відбулась знакова подія. Команда Клініки дитячої онкології та трансплантації кісткового мозку (ТКМ) спільно з Ксенією Болгаріною (дитячим лікарем-онкологом Національного інституту раку) провела перший успішний забір стовбурових клітин у дитини. Ці клітини мають допомогти 4-річному Максимку, якого лікують від нейробластоми, після високодозової хіміотерапії швидше одужати. Наш маленький герой зовсім не боявся, був слухняним та мужнім, тому процедура пройшла дуже вдало», - повідомили в пресслужбі.

У медзакладі розповіли, що упродовж 5 днів медики готували пацієнта до процедури, очікуючи максимальної кількості клітин у крові. Далі 5 годин вібувався сам процес забору з допомогою спеціального сепаратора Amicus, який, пропускаючи кров, відбирає з неї стовбурові клітини, та повертає її назад.

Тепер матеріал заморозили та помістили у спеціальне сховище з рідким азотом. Клітини зберігатиметься у кріобанку клініки при -196*С до того часу, коли дитина буде готова до трансплантації.

«Зараз Максим удома, але незабаром має повернутись у Центр, у Клініку дитячої онкології та ТКМ. Тут у спеціальних стерильних боксах він проходитиме спеціалізоване лікування: високодозову хіміотерапію та трансплантацію кісткового мозку», - додали у лікарні.

Зі слів керівника медзакладу Романа Кізима, ЗУСДМЦ - єдина на заході України дитяча клініка, яка має готову команду та сучасні можливості збирати стовбурові клітини для трансплантації кісткового мозку.

«І ми це успішно робимо, попри те, що триває війна", - сказав директор.

Читайте також: Львівські лікарі провели три пересадки нирок спільно з відомим трансплантологом Монтгомері

Зараз до такого ж забору медики готують ще кількох пацієнтів. Дуже важливо, що для дітей усе лікування, процес забору та зберігання клітин абсолютно безкоштовні.

Як повідомляв Укрінформ, відкриття «Клініки дитячої онкології та трансплантації кісткового мозку» у Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі відбулось 15 лютого 2022 року. Це перша та єдина на заході України лікарня, що проводитиме трансплантацію кісткового мозку у дітей.

ЗУСДМЦ включено у пілотний проєкт МОЗ, який передбачає фінансування трансплантації за державні кошти.

Фото: пресслужба ЗУСДМЦ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-