У Херсоні загарбники захопили художній музей

У Херсоні загарбники захопили художній музей

Укрінформ
У Херсоні російські загарбники захопили обласний художній музей імені Шовкуненка.

Про це повідомила кореспонденту Укрінформу директорка музею Аліна Доценко.

«19 липня близько 11.00 до приміщення Херсонського обласного художнього музею ім. О. Шовкуненка у супроводі 4 чоловік (представників фсб у цивільному та російської поліції у масках) прийшла жінка, яка назвалася «новим директором» Наталією Леонідівною - наразі більше інформації про неї немає», - зазначила Доценко.

Так зване нове керівництво розпочало діяльність з того, що «вскрило» фонди. Трохи пізніше псевдодиректорка змінила музейну охорону на «свою» та озвучила намір вирушити з обшуком до співробітниці, яка виконує обов’язки головного зберігача — при тому, що сама співробітниця на той момент перебувала в музеї.

Окупацію Херсонський художній музей зустрів у стані проведення ремонтно-реставраційних робіт. Майже 5 місяців колектив перебував у страху за долю будівлі та колекції і сподівався, що непрезентабельний ремонтний стан пам’ятки архітектури та відсутність у залах експонатів не приверне увагу ворога та місцевих колаборантів, зазначила Доценко.

І хоча загарбники вже виявляли свою цікавість, замаху на власність української держави, якою є колекція Херсонського художнього музею, досі не було. Наразі твори мистецтва, захоплені загарбниками разом із музейною будівлею, перебувають під загрозою, повідомила Доценко.

Читайте також: Україна в ООН: росія цілеспрямовано знищує культурну спадщину по всій країні

Як повідомляв Укрінформ, загарбники погрожують вивезти експонати Херсонського художнього музею у Крим чи росію.

У Херсонській області загарбники грабують музеї та приватні колекції, вкрадене вивозять в окупований Крим.

Фото: wikimedia.org

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-