росіяни на Херсонщині забороняють роботу підприємців, які відмовляються приймати рублі - ЗМІ

росіяни на Херсонщині забороняють роботу підприємців, які відмовляються приймати рублі - ЗМІ

Укрінформ
російські загарбники на Херсонщині забороняють роботу підприємців та всіх суб’єктів господарської діяльності, які відмовляються приймати російські рублі і не вказують ціни на товари в цій валюті.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Центр журналістських розслідувань (ЦЖР)з посиланням на «розпорядження» №34 від 4 липня призначеного загарбниками гауляйтера Каховки Павла Філіпчука.

«В «документі» йдеться також про призупинення тимчасового дозволу на здійснення господарської та підприємницької діяльності тим, хто не встановлює ціни на свої товари та послуги за штучно встановленим курсом – 1,5 російських рубля за 1 гривню», - зазначається у повідомленні.

Як розповідають каховські підприємці, на наступний день після того, як загарбники публікують свої «укази» в телеграм-каналах, починаються перевірки. Багато підприємців вирішили просто закрити свої магазини і торговельні точки на ринках, оскільки не хочуть писати рублі на цінниках. Для них це така форма протесту.

За видачу «тимчасового дозволу» на торгівлю з травня від підприємців вимагають сплачувати щомісячний внесок місцевій окупаційній «адміністрації». Він становить 600 гривень з малих підприємців, 2100 гривень з продуктових магазинів і 5000 грн для тих, хто торгує алкоголем і цигарками. Гроші приймають готівкою або в адміністрації місцевих ринків, або в захопленій будівлі Каховської міської ради.

За сплачені гроші видається квитанція з печаткою окупаційної «адміністрації» міста і аркуш з вказаним терміном дії «дозволу». На ньому підприємцям одного з місцевих ринків «Гарант» ставлять печатку приватного підприємства «Креатив-Юг». Як вдалося дізнатися ЦЖР, власники цього підприємства втратили контроль над своїм бізнесом у захопленій Каховці і виїхали за межі області. Тож їхні печатки використовуються без будь-яких дозволів власників.

Основна торгівля в Каховці зараз ведеться на ринках. Саме там можна придбати не лише продукти, а й алкоголь, цигарки, побутову хімію. Ціни на переважну більшість товарів захмарні. Зокрема, шампуні, фарби для волосся, гелі для душу, засоби для прання коштують тут вдвічі дорожче ніж на підконтрольній частині України. Через штучно занижений курс рубля, дещо вигідніше купувати товари саме в російській валюті.

«Однак рублі у нас не приживаються. У людей їх дуже мало. Ті, хто отримує разову «матеріальну допомогу» від окупантів в 10 тис. руб., одразу її обмінюють на гривні. Самі підприємці, які ще торгують, воліють притримати свої рублі, щоб закупити на них товар у Криму. Багато хто взагалі не бажає приймати рублі, а ось гривню приймають охоче. Але її на руках у людей стає все менше», – розповів підприємець з Каховки.

Читайте також: Колаборанту з Херсонщини оголосили підозру у викраденні журналіста

Як повідомляв Укрінформ, на Херсонщині загарбники намагаються «задавити» бізнес, відбирають у підприємців майно та скуповують за безцінь агропродукцію.

Фото: investigator.org.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-