Із Київської області за час активних бойових дій виїхали близько 1 мільйона людей

Із Київської області за час активних бойових дій виїхали близько 1 мільйона людей

Укрінформ
Із Київської області за час активних бойових дій виїхали приблизно 1 млн осіб.

Про це повідомив очільник Київської обласної військової адміністрації Олексій Кулеба в інтерв'ю РБК-Україна, передає Укрінформ.

"У нас з області виїхав приблизно мільйон людей під час активних бойових дій. А загалом до повномасштабної війни кількість населення в області складала 2,3 мільйона. Тобто залишилися 1,3 мільйона населення", - сказав Кулеба.

За його словами, зараз люди активно повертаються до своїх домівок.

"Наприклад, до Ірпеня повернулося орієнтовно 40 тисяч осіб. У Бучі також повідомляють про повернення приблизно 10 тисяч мешканців. Думаю, що понад 200 тисяч людей уже повернулося. Але це не остаточні і не офіційні дані. Ми звернулися до операторів мобільного зв'язку, щоби з'ясувати щільність населення", - сказав Кулеба.

Окрім того, до області прибувають люди, що виїхали зі сходу, з Харківщини, з Чернігівщини, з Сумщини, з Краматорська. За словами Кулеби, це приблизно 40 тисяч осіб і ця цифра буде збільшуватись.

Наразі регіоні ведуться робот по відновленню зруйнованої інфраструктури, насамперед тієї, яка стосується життєзабезпечення та опалювального сезону. За словами Кулеби, по магістральних напрямках вже відновлено електропостачання, зараз йде відновлення абонентських мереж, робота виконана вже на понад 80%. Очільник Київської ОВА висловив впевненість, що до кінця літа це питання буде закрите.

Людям, які втратили житло, зараз пропонується тимчасові варіанти проживання - в модульних містечках, державних, комунальних закладах, пансіонатах.

Кулеба додав, що поки уряд не прийняв нормативного документа, який би закріплював механізм відшкодування людям збитків у результаті російської агресії. Коли цей документ буде ухвалений, тод станет зрозумлим в який спосіб буде відбуватися компенсація.

Читайте також: На Київщині через вторгнення рф загинули 1339 цивільних

За його словами, на рівні Київської області минулого тижня було прийнято дві програми: по відбудові приватних будинків та по викупу квартир.

"Зараз ці дві програми допрацьовуються і протягом цього місяця ми вже будемо їх презентувати. Гроші, які закладені в ці програми – це на сьогодні обласний бюджет разом із територіальними громадами. Мова йде про невеликі кошти, порівнюючи з масштабами руйнувань. Ці програми розраховані для тих людей, у яких найскладніша ситуація, яким потрібно якомога швидше придбати житло або побудувати на місці зруйнованого", - сказав Кулеба..

Також, за словами очільника Київської ОВА, в області відновлюють роботу соцслужби, адміністративні установи, чиї будівлі були повністю зруйновані. Так, у Бородянці запрацював ЦНАП, в Броварах відновила виробництво Coca Cola, у Бучі – кондитерська фабрика Delicia.

Водночас Кулеба відзначив, що 44 підприємства по області в нас зруйновані повністю.

"Ми спілкуємось з ними, у нас є діалог, розуміємо, що їм важко. Як можемо – підтримуємо цих підприємців. Але хтось хоче відновлюватися. Хтось каже, що поки що не бачить, як це зробити, адже люди брали на бізнес кредити на великі суми", - сказав Кулеба.

Читайте також: Голова Київської ОВА - про загрозу повторного наступу на область: Ситуація контрольована на 100%

Як повідомляв Укрінформ, Ірпінь, Буча, Гостомель та вся Київська область були звільнені від російських загарбників на початку квітня. У визволених містах і селах зафіксовані масові руйнування та жорстокі вбивства росіянами мирних жителів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-