Український Херсон спричинив перелом у свідомості путіна - голова обласної ради

Український Херсон спричинив перелом у свідомості путіна - голова обласної ради

Укрінформ
Позиція Херсонської облради та простих херсонців на підтримку України і проти російської окупації спричинила перелом у свідомості путіна, якому розповідали про "все готово" на російськомовній Херсонщині.

Про це в інтерв'ю Укрінформу заявив голова Херсонської обласної ради Олександр Самойленко

"Український Херсон зробив перелом у свідомості окупантів щодо їх підтримки. путіну, вочевидь, доносили інформацію, що все готово, всі чекають, треба лише "нациків" прибрати, і все відбудеться. А тут, у Херсоні, який, напевно, є одним із найбільш російськомовних регіонів, спочатку облрада приймає рішення на підтримку України, а потім херсонці виходять на мітинги проти окупації, які тривали десь зо два тижні, допоки окупанти не почали стріляти газом і травмувати людей", - заявив він.

Самойленко вказав на те, що ще перші дні березня, тільки-но росіяни зайшли на Херсонщину, у Новій Каховці було замовлено великий тираж бюлетенів для проведення "референдуму": "Бюлетень був без дати, у ньому містилося лише одне питання, щось типу: "Чи підтримаєте ви створення Херсонської народної республіки?". Видача тиражу була запланована на 11 березня".

У ці дні, 11-12 березня, також почалися дзвінки від, як вони представлялися, "представників нової влади" до керівників фракцій обласної ради, до ключових депутатів, які є лідерами громадської думки. З огляду на це головою облради було прийнято рішення скликати екстрену сесію, на якій присутні депутати "одноголосно прийняли звернення до Президента, Верховної Ради, Кабінету Міністрів України, в якому наголосили, що "Херсонщина була, є та буде невід’ємною єдиної держави – України" і що депутати облради ніколи не визнають спроб створення якоїсь "ХНР".

За словами Самойленка, таким чином вдалося перешкодити планам росіян провести на Херсонщині "референдум" за "кримським сценарієм".

Наступного дня після рішення облради на вулиці Херсона з українськими прапорами та лозунгом "Херсон – це Україна!" вийшли близько 15 тисяч херсонців. "І тому я погоджуюся з думкою про те, що у свідомості путіна виник перелом після того, як Херсонська облрада прийняла своє рішення", - заявив політик.

Читайте також: Держдеп вказує на плани росії створити «ХНР» або анексувати Херсонщину

Він каже, що після цього росіяни зрозуміли, що варіант із "ХНР" не спрацює, і почали розглядати інший проєкт – відновлення "Таврійської губернії" чи області, яка колись існувала із центром у Сімферополі, об’єднуючи Крим і майже всю Херсонщину. Однак наразі, як вважає Самойленко, окупанти відмовилися і від цієї ідеї – "може, на певний час або ж взагалі" – бо зрозуміли, що контролювати та утримувати таку об’єднану окуповану територію дуже складно.

Голова облради заявив, що зараз росіяни намагаються "будь-яким чином легалізувати свою окупаційну владу", однак це не вдасться через несприйняття херсонцями окупантів.

"Їх маріонетки вже анонсують, що Херсонщину буде прийнято як область до складу рф. Але я впевнений, що цього не відбудеться, бо неможливо утримувати населення, коли воно настільки не сприймає владу. А відторгнення херсонцями окупантів – десь на відсотків 95", - зазначив Самойленко.

Більш детально читайте в інтерв’ю на сайті Укрінформу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-