Прокурор МКС поїхав у Харків та область, де через ворожі атаки загинули 760 людей

Прокурор МКС поїхав у Харків та область, де через ворожі атаки загинули 760 людей

Укрінформ
У Харкові та Харківській області внаслідок атак, які регулярно здійснюють російські війська, загинули вже 760 мирних жителів, поранення дістали понад тисяча цивільних осіб.

Як передає Укрінформ, про це Офіс генерального прокурора повідомляє в Телеграмі.

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова та прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан оглянули місця воєнних злочинів російської федерації у Харкові та обговорили спільні кроки стратегії притягнення до відповідальності і правосуддя.

“Прокурор Хан уважно обстежує всі місця злочинів, ставить важливі професійні питання нашим прокурорам. На фронті справедливості ми з ним пліч-о-пліч: у незалежному розслідуванні Офісу прокурора МКС українська прокуратура надає активне сприяння Гаазі”, – підкреслила Венедіктова.

Водночас, за її словами, відбувається співпраця в межах Спільної слідчої групи на платформі Євроюсту, до якої Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду долучився вперше у своїй історії.

Під час свого третього візиту в Україну прокурор МКС відвідав найбільш постраждалий район Харкова – Північну Салтівку, а також Шевченківський район, де 26 травня загинули дев'ятеро людей і ще 17 були поранені.

За інформацією ОГП, територію району майже дві години росіяни безперервно обстрілювали, ймовірно, із самохідних гармат "Піон". Серед вбитих – п'ятимісячний хлопчик, якого відкинуло на дашок під’їзду із батькових рук.

“Місця, де лежали потерпілі, й досі марковані жовтими прапорцями, а тротуарна плитка збита осколками. На “спальній” Північній Салтівці немає жодних військових об’єктів і при цьому майже кожен другий будинок - свідчення воєнного злочину. Історичні будівлі в центрі тепер – пам‘ятки доби російського варварства у 21 столітті”, – наголосила генпрокурор.

За даними ОГП, у результаті перманентних атак в Харкові та області руйнувань зазнали більш ніж 4 тис. об’єктів, з яких майже 2,5 тис. – багатоповерхівки.

Прокурори під обстрілами збирають докази та свідчення для активізації розслідування воєнних злочинів. Уже є перші вироки російським військовим, які обстрілювали цивільні об‘єкти області з артилерії.

“Завдяки змінам до законодавства у МКС є необхідні процесуальні інструменти для роботи "на землі". На черзі – відкриття їх представництва в Україні. Завдання нашої правоохоронної системи нині надати всі можливості нашим колегам працювати об‘єктивно, незалежно і швидко. Синергія національного і міжнародного правосуддя – наш ключ до справедливості”, – додала Венедіктова.

Як повідомляв Укрінформ, від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну правоохоронці зареєстрували вже понад 17,5 тис. злочинів агресії та воєнних злочинів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-