На Закарпатті затримали агітаторів, які закликали до повалення державної влади

На Закарпатті затримали агітаторів, які закликали до повалення державної влади

Фото
Укрінформ
На Закарпатті поліція спільно з СБУ викрила ворожих проросійських агітаторів, які закликали до повалення державної влади.

Про це повідомляє у Фейсбуці поліція Закарпатської області, передає Укрінформ.

Інформаційно-підривна кампанія цих громадян загалом була спрямована на захоплення державної влади та виправдовування агресії росії проти України, для цього вони використовували соціальні мережі та спеціально створювали вебсайти, за допомогою яких і поширювали неправдиву інформацію.

"В одному з випадків викрито 54-річного мукачівця. Відомо, що він є членом антиконституційного й екстремістського громадського формування. Їхня протиправна діяльність фінансувалася в тому числі й за рахунок коштів, отриманих від майнінгу криптовалют. Його дії кваліфіковано за ч. 2 ст. 109 Кримінального кодексу України, тобто "Публічні заклики до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або до захоплення державної влади", а також розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій", - йдеться в повідомленні поліції.

На Закарпатті викрили агітаторів, які закликали до повалення державної влади / Фото: Поліція Закарпаття

Відповідно до санкції статті, мукачівцю загрожує обмеження волі на строк до трьох років або позбавлення волі на той самий строк з конфіскацією майна або без такої.

Зазначається, що ще два подібні випадки зафіксовані у Берегівському районі та у місті Мукачево. Дії цих фігурантів кваліфіковано за ч. 2 ст. 436-2 Кримінального кодексу України, тобто "Виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників". За такі дії їм загрожує до п'яти років ув’язнення.

У поліції заявили, що метою всіх трьох зловмисників було розхитування ситуації в регіоні та нав’язування проросійської риторики. Це, зокрема, підтверджено і висновками низки лінгвістичних експертиз.

Читайте також: СБУ затримала у Києві проросійського інтернет-агітатора

За місцем мешкання зловмисників, за силової підтримки бійців КОРДу, правоохоронці провели санкціоновані судом обшуки. Серед вилученого – комп’ютерна техніка та електронні носії інформації, що підтверджують злочинну діяльність групи агітаторів.

Усім трьом фігурантам, за процесуального керівництва прокуратури, вже повідомлено про підозру у вчиненні вказаних злочинів. Слідство у справах триває.

Як повідомляв Укрінформ, Служба безпеки України масово затримує колаборантів і ворожих агітаторів, з чиєю допомогою рф знову почала тестувати ідею створення "новоросії".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-