Маріуполю загрожує спалах холери через брак питної води та масові поховання

Маріуполю загрожує спалах холери через брак питної води та масові поховання

Укрінформ
У заблокованому Маріуполі відсутність доступу до питної води, масові поховання в неналежних місцях збільшують ризики виникнення інфекцій та поширення хвороб, таких як холера.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ заявив головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

За його словами, на захоплених територіях спостерігається порушення всіх протиепідемічних норм, обмежений доступ до питної води, аварії на сховищах пального чи хімікатів - все це підвищує ризики інфекційних хвороб.

“У Маріуполі відсутність питної води, масові поховання в неналежних місцях можуть призвести до суттєвого забруднення поверхневих водоносних горизонтів. Тому людям треба особливо бути уважними при використанні криничної води, оскільки вона може містити збудників інфекційних хвороб. Є ризик поширення таких хвороб як холера, тим більше що у Маріуполі ми фіксували спалах холери в минулому”, - заявив Кузін.

За його словами, на визволених територіях фахівці обстежують населені пункти на протиепідемічну безпечність.

“Після звільнення на територіях починають працювати фахівці центрів контролю та профілактики хвороб разом з фахівцями Держпродспоживслужби. Вони досліджують зразки води, ґрунту. Всі ці заходи здійснюються з метою визначити, що територія є безпечною для повернення жителів у свої домівки”, - сказав головний держсанлікар.

За його словами, вже обстежено стовідсотково території Житомирської та Київської областей, 70% у Сумській області, 48% — у Чернігівській.

Водночас, як зазначив головний держсанлікар, складна ситуація на прифронтових територіях, де часто зруйнована медична інфраструктура, і зазвичай там використовуються мобільні медичні бригади, які працюють під егідою міжнародних організацій.

Читайте також: Вода розмиває могили у дворах Маріуполя, хвороби можуть забрати тисячі життів – мер

“Такі мобільні бригади надають первинну медичну допомогу або займаються питаннями госпіталізації людей. У випадку реєстрації інфекційних хвороб такі мобільні бригади надають відповідне повідомлення в центри контролю та профілактики хвороб. Зараз по прифронтових територіях (там, де в нас є доступ до інформації) ми не спостерігаємо суттєвого зростання інфекційних захворювань”, - підсумував Кузін.

Як повідомлялося, агресія росії спричинила в Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Місто практично повністю зруйноване внаслідок ворожих обстрілів.

Маріуполь сьогодні без нормального енерго-, водо- та газопостачання. Від початку російського вторгнення у місті загинули до 22 тис. мирних жителів. Нині у заблокованому місті залишаються понад 100 тис. жителів.

Маріуполь наразі на порозі екологічної та інфекційної катастроф.

Фото: Маріупольська міська рада

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-