Розповідайте правду про життя в окупації: журналісти Херсонщини звернулися до колег у світі

Розповідайте правду про життя в окупації: журналісти Херсонщини звернулися до колег у світі

Укрінформ
Журналісти, яким вдалося виїхати з тимчасово захопленої ворогом Херсонщини, звернулися до колег зі всього світу з закликом про допомогу ЗМІ в окупації та розповсюдження правдивої інформації про ситуацію в області.

Відповідне звернення херсонські журналісти зачитали в медіацентрі «Україна» у Львові, передає кореспондент Укрінформу.

«Шановні колеги зі всього світу, в день свого професійного свята ми, журналісти з різних куточків Херсонщини, які вимушено перебуваємо у Львові, інших містах та країнах, звертаємося до вас з проханням поширювати достовірну інформацію про тимчасово окуповану російськими військами українську Херсонщину. Давайте разом наближати перемогу, розуміючи, що зараз на території нашої держави виборюється ціннісне майбутнє Європи. Спонукайте владу ваших країн до рішучої підтримки України та до світової ізоляції росії. Кажіть про відсутність коридорів для безпечного вивезення людей з початку повномасштабного вторгнення росії. Звертайтеся до міжнародних інституцій, щоб запобігти гуманітарній кризі, яку окупант штучно чинить на території нашої області», - зачитала журналістка з Херсонщини Оксана.

Читайте також: На Херсонщині вдалося встановити зв’язок лише з деякими населеними пунктами

Також журналісти Херсонщини розповідають, що десятки колег втратили роботу через закриття незалежних українських ЗМІ на тимчасово захоплених територіях. Декілька перебувають за гратами. Журналісти потребують фінансової та психологічної підтримки.

Вони наголошують, що Херсонщина поневолена, але незламна. Область більше 100 днів в окупації, ворог захопив 94% Херсонщини. Перші дні громадяни, в тому числі і журналісти, виходили на мирні акції спротиву, протистояли озброєним військовим. З часом тиск посилився. Мітинги стали неможливими. Почалося викрадення та катування активістів, серед яких і журналісти. Багато активістів вимушені були покинути область з міркувань безпеки. При цьому не було жодного офіційного коридору для виїзду на підконтрольну українським військовими територію.

Журналісти наголошують, що вже тиждень Херсонщина залишається без зв’язку. Загарбники відключили мобільних українських операторів. Триває тотальний контроль за спілкуванням в соцмережах та телефоном.

Читайте також: На Херсонщині росіяни погрожують підприємцям, які відмовляються виставляти цінники у рублях – депутат

«У Херсонщині намагаються відібрати голос, але не можуть знищити душу. Колеги, поки зарано відчувати втому від війни. Закликаємо вас ще більше розповідати про окуповану Херсонщину, поширювати матеріали херсонських журналістів – це надає сил і мотивує людей, які живуть в окупації» - додається у зверненні.

Як повідомляв Укрінформ, на Херсонщині загарбники блокують зелені коридори, евакуацію, викрадають мирних жителів, серед яких журналісти, керівники громад, депутати, активісти, учасники АТО, фермери, вчителі. На тимчасово захопленій території регіону закінчуються ресурси, зупинився бізнес.

Експерти зазначають, що на захоплену територію Херсонщини чекає нова криза фінансового сектора, закриття відділень банків та зниження ділової активності.

На Херсонщині, де загарбники 30 травня відключили український мобільний зв'язок та інтернет, виникли проблеми з базовими виплатами - зарплатами бюджетникам, соціальними виплатами. Через відсутність мобільного зв'язку на Херсонщині область може втратити можливість користуватися банкінгом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-