Засновницю руху підтримки закарпатських військових підозрюють у продажі гумдопомоги

Засновницю руху підтримки закарпатських військових підозрюють у продажі гумдопомоги

Укрінформ
Голову громадської організації "Рух підтримки закарпатських військових" підозрюють в продажі військового спорядження, наданого як гуманітарна допомога, та незаконному використанні благодійних пожертв.

Про це повідомляє у Телеграмі Офіс генерального прокурора України, передає Укрінформ.

"За даними слідства, підозрювана продала військове спорядження, яке організація безкоштовно отримала від іноземних партнерів як гуманітарну допомогу. Зафіксовано випадки передачі громадянину необхідного для потреб ЗСУ екіпірування, за яке потрібно було сплатити грошові кошти відповідно до наданого переліку цін", - йдеться у повідомленні.

Крім того, зазначили в ОГПУ, представники організації отримували гроші на особисті банківські рахунки, реквізити яких розміщені на офіційному сайті ГО та сторінках у соцмережах. Підтверджено, що з 24 лютого цього року на ці рахунки надійшло понад 3 млн грн. Встановлено, що частину з цих зібраних громадянами коштів, які ті перераховували на підтримку ЗСУ, спрямовано не на першочергові потреби військовослужбовців, а для отримання прибутку.

Читайте також: В Одесі ліквідували схему розкрадання гуманітарної допомоги для військових

"Так, протягом місяця підозрювана витратила 584 909 грн на закупівлю різнокольорових футболок і нанесення на них принтів із патріотичними гаслами. Подальша реалізація цих речей давала змогу отримати прибуток – готівкові кошти, які ніяк не обліковувалися", - зауважили в Офісі генпрокурора.

Відтак волонтерці повідомлено про підозру у продажі товарів гуманітарної допомоги та незаконному використанні благодійних пожертв з метою отримання прибутку під час воєнного стану (ч. 3 ст. 201-2 Кримінального кодексу України).

Раніше про вручення підозри волонтерці Галині Ярцевій повідомили у Фейсбуці на сторінці Руху підтримки закарпатських військових.

Як повідомляв Укрінформ, увечері 25 травня та протягом ночі 26 травня в офісі найбільшої волонтерської організації Закарпаття "Рух підтримки закарпатських військових" проводились обшуки. Під час обшуків зі складу забрали всі коробки із медикаментами, речами для цивільних та спорядженням для військових тощо. У прокуратурі назвали причиною обшуків у волонтерів можливий незаконний продаж гуманітарної допомоги.

Обшуки проводили в межах розслідування кримінального провадження за ч. 3 ст. 201-2 (незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги в період дії воєнного стану) Кримінального кодексу України.

Рух підтримки закарпатських військових виступив із заявою про те, що дії правоохоронців - це політичне переслідування волонтерів та організована дискредитація волонтерської організації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-