На Закарпатті стартував проєкт із безкоштовного протезування дітей, які втратили кінцівки через війну

На Закарпатті стартував проєкт із безкоштовного протезування дітей, які втратили кінцівки через війну

Відео
Укрінформ
Проєкт із безкоштовного протезування дітей, що постраждали від військової агресії рф, стартує на Закарпатті. Він об’єднав найкращих фахівців в Україні та закордоном, діти зможуть отримати безкоштовні якісні протези та пройти реабілітацію.

Про це на пресконференції в Ужгородському пресклубі повідомили засновники проєкту «Рухайся. Живи», передає Укрінформ.

"За майже 100 днів війни в Україні загинуло не тільки десятки тисяч громадян, але тисячі з них отримали травми, які спричинюють втрату працездатності та якості життя (від ран до втрати кінцівок). Сотні дітей, які втратили через військові дії кінцівки, потребують якісного протезування, і Закарпаття готове допомагати у цьому," - повідомив головний лікар "Превенш Госпіталь" кандидат медечних наук Віктор Петров.

Він розповів, що два місяці тому з ідеї, яка передбачала допомогу людям з отриманими травмами, виник проєкт, основна роль якого - налагодження комунікації із закордонними партнерами, родичами дітей, цивільних, військових, всіх, хто потребуватиме допомоги.

"Ми хочемо організувати завдяки нашим потужностям саме цю допомогу, надаючи медичну базу, забезпечуючи професійність лікарів та контроль послуг. А також створити умови для перенесення сюди виробництва якісних протезів. Запропонувати організаціям, які цим займаються, відвідати наш госпіталь, інші медичні заклади та співпрацювати за цими напрямками», - каже Петров.

На сьогодні лікарі вже виконують реконструктивні, косметологічні операції, які дозволяють людям повертатися до активного соціального життя. Найкращі українські лікарі, які через активні військові дії, тепер працюють на Закарпатті, готові до більш складних операцій та протезування. Для цього необхідно облаштувати біопротезну лабораторію та додатково обладнати операційну, що потребує тривалого часу. Тому перший крок – приймати в Ужгороді дітей, які потребують протезування, надавати якісну допомогу та відправляти закордон.

За словами Віктора Петрова, вже є організація у Нідерландах, яка готова підтримати ініціативу закарпатських лікарів. Цього тижня також стартує збір коштів на перші потреби проєкту.

Як повідомляється, ініціатива "Рухайся. Живи" діятиме на базі громадської організації "Справедливість Є", яка заснована у 2014 році, має свою історію та досвід у медичному правозахисті, ковід-допомозі тощо.

Читайте також: Телемарафон Save UkraineStop War: Зеленська розповіла, на що підуть зібрані гроші

За інформацією співзасновниці проєкту Тетяни Климко, найдешевші протези коштують від 18 тис. грн, це ті, які виконують виключно косметологічну функцію. Хороші ж, якісні протези, які дозволяють виконувати понад 30 рухів рукою коштують до 1 млн. грн. В Україні виробляються виключно косметологічні протези. Крім того, дітям протези необхідно міняти частіше, бо вони ростуть.

За офіційними даними, внаслідок широмасштабної війни росії з Україною покалічено та порено 446 дитини.

Фото ілюстроване

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-