«Екскурсія, яка ніколи не відбудеться»: у Львові перформанс в пам’ять про вбитих дітей

«Екскурсія, яка ніколи не відбудеться»: у Львові перформанс в пам’ять про вбитих дітей

Фото
Укрінформ
У Львові до Міжнародного дня захисту дітей проводять перформанс «Екскурсія Львовом, яка ніколи не відбудеться». На площі Ринок виставили порожні шкільні автобуси, як символ вбитих росіянами 243-х українських дітей.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Щорічно 1 червня у світі відзначається День захисту дітей. Цьогоріч для Львова і України загалом цей день є дуже особливим, оскільки 243 дитини було вбито від початку повномасштабного вторгнення росії. Їх було вбито російським населенням, владою, військами. І зазвичай 1 червня завершується навчальний рік і в цей день школярі їдуть на екскурсії. І ця наша акція показує, коли приїхали автобуси, в яких є бейджі дітей з їхніми іменами, наплічники, іграшки…Проте самих дітей немає. Вони загинули. Їх було вбито. І це показує жах цієї ситуації, в якій ми зараз живемо», - зазначив ініціатор акції, керівник молодіжних просторів «Твори» у Львові Олег Малець.

Перформанс «Екскурсія, яка ніколи не відбудеться» у Львові / Фото: Людмила Гринюк та Львівська міська рада

Пусті шкільні автобуси привертають увагу як львів’ян, так і гостей міста. За словами міського голови Львова Андрія Садового, насамперед ця акція важлива, як нагадування світу про те, що кожного дня через війну в Україні гинуть безневинні діти.

«243 дитинки мали приїхати на екскурсію до Львова, але вони не приїхали. Тому що їх вбили. І вбивають щодня. І ми показуємо цілому світові, що росія – це не просто країна-терорист, це країна, яка здійснює геноцид українських дітей, геноцид українського народу. Тому світові слід здійснити блокування всього, чого тільки можна з росією, максимальні економічні санкції, їх треба ізолювати від цивілізованого світу. А ці дітки – вони сьогодні ангели, вони нас охороняють. Але дуже важливо, щоб ті, хто живий, зреалізували мрії тих дітей, яких сьогодні вже немає», - додав Садовий.

Перформанс триватиме до 16.00.

Читайте також: Понад 234 тисячі дітей примусово вивезли у росію та ОРДЛО

Як повідомляв Укрінформ, 689 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії російської федерації. Станом на ранок 1 червня 2022 року офіційне число дітей-жертв за добу не змінилося - 243. Не зазнали змін і дані щодо поранених – 446. Наведені цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

Із початку повномасштабного вторгнення рф в Україну до Секретаріату уповноваженого ВР із прав людини надійшли звернення від громадян щодо розшуку 1918 дітей.

Фото: Львівська міська рада; Людмила Гринюк, Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-