Козицький категорично відреагував на звернення митрополита УПЦ (МП) щодо порушення прав вірян

Козицький категорично відреагував на звернення митрополита УПЦ (МП) щодо порушення прав вірян

Укрінформ
Митрополит Львівський і Галицький Філарет звернувся до начальника Львівської ОВА Максима Козицького щодо порушення прав вірян і священників Львівської єпархії УПЦ (МП) органами місцевого самоврядування. 

Адміністрація відповіла, що насильницькими діями мають займатися правоохоронці, але статути громад УПЦ МП втратили чинність. Про це Козицький написав у Фейсбуці, повідомляє Укрінформ.

«Високопреосвященний митрополит Філарет (Кучеров) має розуміти та враховувати суспільні настрої жителів не лише Львівщини, але й всієї України. Українці мають повне право ставити питання щодо існування в Україні релігійних організацій, керівний центр яких є на території країни-агресора, та в країні, що розв’язала проти нас війну і вбила десятки тисяч мирних жителів. Хочу нагадати, що жодна громада Львівської єпархії УПЦ (МП) не виконала норм Закону України від 20.12.2018 № 2662-VIII щодо перейменування церков, центри яких є на території країни-агресора. Таким чином їхні статути наразі втратили чинність, що де-факто означає втрату правочинності цих юридичних осіб», - наголосив Козицький.

Читайте також: ПЦУ закликала Вселенського патріарха позбавити престолу главу рпц кирила

Він також зазначив, що будь-які насильницькі дії та порушення чинного законодавства справді не мали б мати місця. Тому закликав правоохоронні органи здійснити перевірку наведених фактів для встановлення обставин, і чи дійсно такі факти мали місце та чи порушували вони чинне законодавство.

«Цілком щиро передбачаю, що якщо в найближчі дні не відбудеться жодного загальноцерковного рішення УПЦ (МП) щодо їхнього подальшого існування поза структурою РПЦ, то ситуація в суспільстві лишень загострюватиметься. Громадська думка перебуває на межі своєї терплячості через війну, численні жертви серед мирного населення України та беззаконня», - додав Козицький.

Як повідомлялося, на Львівщині та інших регіонах парафії УПЦ московського патріархату масово переходять в ПЦУ, іноді навіть без згоди священника. Окремі територіальні громади на рівні місцевої влади забороняють діяльність УПЦ (МП) і вилучають з її користування церкви.

Читайте також: Від початку повномасштабної війни до ПЦУ з московського патріархату перейшли понад 400 громад

25 травня Дрогобицько-Самбірська єпархія Православної церкви України ухвалила рішення про прийняття громади храму святого Іова Почаївського у єпархію ПЦУ. Їй призначать нового священника. Мерія Борислава та Стрия також заборонила діяльність Православної церкви московського патріархату в місті.

Фото: Львівська Єпархія УПЦ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-