У Мукачеві розповіли історію Героя України Андрія Літуна, іменем якого назвали вулицю

У Мукачеві розповіли історію Героя України Андрія Літуна, іменем якого назвали вулицю

Фото
Укрінформ
Герой України Андрій Літун, іменем якого в Мукачеві назвали одну з центральних вулиць, мав позивний "Знавець", вийшов із Дебальцевого, а загинув під час повномасштабного вторгнення рф.

Про це повідомила у Фейсбуці Мукачівська міськрада, передає Укрінформ.

Літун народився 11 липня 1984 року у прикордонному селищі Вилок Виноградівського району, закінчив Одеський інститут сухопутних військ (нині — Військова академія). Пройшов службовий шлях від командира взводу до командира батальйону в лавах 128-ї гірсько-штурмової Закарпатської бригади.

«Він марив службою», — говорять про нього побратими.

За професіоналізм, розум, обізнаність у тонкощах військової служби, прагнення до постійного самовдосконалення у колі колег-офіцерів Андрій Літун здобув шанобливе прізвисько «Знавець». Воно згодом стало його позивним, коли перед Україною постала реальна воєнна загроза.

Від початку весни 2014 року Андрій Літун став на захист Вітчизни, брав участь в Антитерористичній операції та операції Об’єднаних сил на сході України. У його бойовій біографії такі гарячі точки Донеччини та Луганщини, як Щастя, Станиця Луганська, Дебальцеве, Красногорівка, Піски. Під час оборони Дебальцевго у січні-лютому 2015-го підрозділ закарпатців на чолі з майором Літуном упродовж тривалого часу героїчно тримав оборону, а потім командир зумів вивести підлеглих з плацдарму, уникнувши оточення та значних втрат. При цьому офіцер зазнав тяжкого поранення, але після нетривалого лікування повернувся у стрій.

Указом Президента України від 12 жовтня 2016 року майора Андрія Літуна нагороджено орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня.

Як згадують побратими, впродовж останніх восьми років Андрій по вісім-десять місяців на рік перебував на передовій. З останньої ротації він повернувся наприкінці грудня 2021-го, після дев’яти місяців служби у районі ООС. Його зустрічали дружина, син Сашко та 15-річна донька Аліна.

Від перших днів повномасштабного вторгнення росії 1-й гірсько-штурмовий батальйон 128-ї бригади під командуванням підполковника Літуна стримував противника на південному напрямку. У кількох жорстоких бойових зіткненнях із російськими загарбниками знищив до 20 одиниць броньованої та до 18 одиниць колісної техніки, а також велику кількість живої сили.

6 березня батальйон знову вів особливо важкий бій — окупанти переважали українських воїнів щонайменше вчетверо. За словами заступника командира бригади підполковника Андрія Грузинцева, завдяки вмілому керівництву підполковника Літуна закарпатці успішно відбивали ворожі атаки, завдаючи ворогу максимальних втрат. Комбат керував організованим відходом підлеглих, беручи на себе вогонь танків та артилерії. І загинув.

«Загинув, прикриваючи наших військових і героїчно стримуючи наступ ворога», — сказав про подвиг Літуна у відеозверненні Президент України - Верховний Головнокомандувач ЗСУ Володимир Зеленський.

Читайте також: Глава держави нагородив 194 військовослужбовців, 44 - посмертно

10 березня комбата з військовими почестями поховали на алеї Слави Центрального кладовища Мукачева. Указом Президента України від 10 березня 2022 року підполковнику Андрію Літуну присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» (посмертно).

23 березня 2022 року рішенням 26-ї позачергової сесії 8-го скликання Мукачівської міської ради вулицю Льва Толстого у місті перейменовано на вулицю Героя України Андрія Літуна.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-