Верещук закликає світ долучитись до евакуації важкопоранених з «Азовсталі»

Верещук закликає світ долучитись до евакуації важкопоранених з «Азовсталі»

Укрінформ
Віцепрем'єр-міністр України Ірина Верещук закликала світову спільноту долучитись до процесу евакуації важкопоранених з оточеної російськими загарбниками «Азовсталі» у Маріуполі.

Як передає Укрінформ із посилання на сайт Мінреінтеграції, в інтерв'ю французькому телеканалу BFMTV Верещук розповіла про критичну ситуацію на "Азовсталі".

«Нам потрібна допомога лідерів держав у посередництві, щоб домовитись з росією про гарантії, які вона має надати під час дії гуманітарного коридору. Це режим припинення вогню, місце, куди поранені будуть евакуйовані», - підкреслила Верещук.

За її інформацією, на території комбінату може бути ще близько тисячі бійців, серед яких половина - важкопоранені. Вони потребують негайної медичної допомоги. Там постійно тривають жорстокі бої, росіяни не припиняють спроб штурмувати "Азовсталь", завдають численних авіаударів, також була спроба наземної спецоперації - ворог намагається знищити всіх, хто залишився в живих.

"Потрібна нова спецоперація, яка допоможе евакуювати поранених військових з "Азовсталі". Місії МК Червоного Хреста та ООН готові долучитися до процесу організації евакуації. І я буду просити усю міжнародну спільноту долучитись до нього", - наголосила Верещук.

Віцепрем'єр зауважила, що для цього необхідна участь лідерів держав, які мають досвід співпраці з росією та розуміють, хто такий путін.

Як повідомлялося, агресія росії спричинила у Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Місто залишається заблокованим загарбниками вже понад два місяці. Вони розбомбили житлові квартали та цивільну інфраструктуру, блокують гуманітарну допомогу.

Вже відбулася евакуація мирних мешканців - жінок, дітей і літніх людей, які перебували в укриттях заводу «Азовсталь» в Маріуполі. Однак 9 травня керівник Донецької військової обласної адміністрації Павло Кириленко у телеефірі заявив, що в укриттях на меткомбінаті ще залишаються понад 100 цивільних.

Читайте також: Деблокування сил оборони на «Азовсталі» воєнним шляхом може призвести до значних втрат - Генштаб

На території «Азовсталі», яку російські війська постійно обстрілюють з усіх видів озброєння і намагаються штурмувати, тримають оборону українські військові. Серед них кілька сотень поранених.

Президент Володимир Зеленський повідомив, що українська влада працює над дипломатичними варіантами для порятунку українських військових, які перебувають на «Азовсталі», але рф не дає згоди на будь-який із багатьох запропонованих варіантів.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-