В Україні щодня піротехніки ДСНС вилучають від 2 до 5 тисяч вибухонебезпечних предметів

В Україні щодня піротехніки ДСНС вилучають від 2 до 5 тисяч вибухонебезпечних предметів

Укрінформ
В Україні щодня піротехніки Державної служби України з надзвичайних ситуацій вилучають від 2 до 5 тисяч вибухонебезпечних предметів.

Про це під час брифінгу у Медіацентрі Україна-Укрінформ заявив начальник управління організації піротехнічних робіт та гуманітарного розмінування ДСНС Олег Бондар.

«Наразі основні зусилля ДСНС зосереджені на обстеженні звільнених територій Київської, Чернігівської та Сумської областей, а також – на ліквідації наслідків постійних обстрілів населених пунктів Харківської, Запорізької, Миколаївської, Дніпропетровської, Донецької та Луганської областей. Кожного дня наші піротехніки у середньому вилучають від 2 до 5 тисяч вибухонебезпечних предметів», - зазначив представник ДСНС.

Зі свого боку начальник інженерної служби ГУ Національної гвардії України (НГУ) Олександр Цікра поінформував, що рф не припиняє використання запалювальних авіаційних, термобаричних, касетних, фосфорних боєприпасів, та здійснює хаотичне встановлення протитанкових і протипіхотних мін, розтяжок, мін-пасток, а також саморобних вибухових пристроїв.

«Окрім цього, ми всі були свідками обстрілів і руйнувань російськими військами радіаційно та хімічно небезпечних об’єктів на території України. Це – обстріли Харківського фізико-технічного інституту, де розміщена експериментальна установка «Джерело нейтронів», пошкодження резервуару з аміаком на території підприємства «Сумихімпром», інцидент з азотною кислотою у Рубіжному тощо», - уточнив Цікра.

Читайте також: Трюдо розповів канадцям про українського песика-сапера Патрона

За словами представника НГУ, також не слід забувати про наявність у рф ядерної та хімічної, а також – біологічної зброї. «Питання радіаційного, хімічного та біологічного захисту військ в умовах повномасштабної збройної агресії рф проти України наразі є як ніколи актуальним», - сказав Цікра.

Окремо він зазначив, що у підрозділах та частинах НГУ є фахівці з інженерно-саперним фахом, які залучаються до проведення робіт з розмінування. Він уточнив, що наразі інженерні підрозділи НГУ виконують завдання, у тому числі, з обмеження мобільності військ, сил та засобів противника, загальної інженерної підтримки тощо.

«Групи з розмінування Нацгвардії з 2017 року знешкодили близько 3 тисяч ВНП, з початку 2022 року – більше 7 тисяч вибухонебезпечних предметів. І наразі групи розмінування доповнюють групи ДСНС і ЗСУ», - поінформував Цікра.

Представник Національної гвардії висловив тверде переконання у тому, що системна реалізація усіх заходів протимінної діяльності призведе до економії часу, фінансових і людських ресурсів, сприятиме додатковому залученню міжнародної допомоги на розвиток необхідних спроможностей, а усі суб’єкти протимінної діяльності показуватимуть тісну співпрацю, командну роботу та упевненість у тому, що діяльність у протимінній сфері є командною роботою різних відомств.

Читайте також: Розмінування України може тривати 5-10 роківДСНС

Як повідомлялося, сапери Національної гвардії України (НГУ) розміновують територію Чорнобильської атомної електростанції (ЧАЕС).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-