Загарбники заборонили пересуватися Маріуполем без двох перепусток та довідки - Денісова

Загарбники заборонили пересуватися Маріуполем без двох перепусток та довідки - Денісова

Укрінформ
Загарбники заборонили маріупольцям пересуватися зруйнованим містом та у межах захопленої частини Донецької області без так званої фільтрації.

Про це поінформувала Уповноважена ВР з прав людини Людмила Денісова у Телеграмі, передає Укрінформ.

«Спочатку треба пройти «перевірку» в одному з райвідділків «мвс» у Мангуші, Новоазовську, Нікольському або у пунктах пропуску Мангуш та Безіменне. Після неї маріупольцям із довідкою треба звернутись до так званої комендатури Маріуполя та отримати перепустку на пересування в межах Донецької області», - розповіла Денісова.

За її словами, три документи мають отримати маріупольці для «вільного» пересування тимчасово захопленою територією Донеччини: довідка про «фільтрацію», перепустка для пересування вулицями міста та перепустка на пересування за межі Маріуполя.

Читайте також: У Бучі основні злочини чинилися там, де стояли кадировці та буряти - Денісова

На переконання українського омбудсмана, обмежуючи свободу пересування громадян, країна-загарбник порушує Міжнародний пакт про громадянські та політичні права 1966 року, стаття 12 якого гарантує кожному право на вільне пересування.

Зокрема, відповідно до статей 7 та 8 Римського статуту Міжнародного кримінального суду, здійснюючи «фільтраційні заходи», рф вчиняє воєнний злочин та злочин проти людяності.

Окрім того, як уточнила Уповноважена ВР із прав людини, дії рф є прямим порушенням статей 3 та 34 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, статей 9 і 21 Міжнародного пакту про громадянські та політичні права і статті 5 Європейської конвенції з прав людини, які гарантують право на свободу та особисту недоторканність.

Читайте також: Під час евакуації з Маріуполя загарбники розлучили матір з маленькою дитиною

Тож Денісова закликала Комісію ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення рф в Україну врахувати ці факти військових злочинів рф та порушень прав людини в Україні.

Як повідомлялося, Денісова заявила, що офіційні цифри людських втрат у тимчасово захопленому російськими військами Маріуполі Донецької області імовірно набагато більші за 20 тисяч.

Фото: Stringer, Anadolu Agency

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-