На Харківській ТЕЦ-5 заявили про призупинення роботи

На Харківській ТЕЦ-5 заявили про призупинення роботи

Укрінформ
Харківська ТЕЦ-5 на початку травня призупинила генерацію електричної і теплової енергії через високу ціну на газ.

Про це йдеться в заяві пресслужби підприємства, яка є у розпорядженні Укрінформу.

«Щодоби Харківська ТЕЦ-5 продукувала близько 4,5 млн кіловат-годин для Об’єднаної енергосистеми України та біля 5 тис Гкал теплової енергії для споживачів Харківщини. На початку травня ТЕЦ-5 припинила виробництво електроенергії і тепла. Це пояснюється високою ціною газу, що не дає змогу працювати без вагомих втрат», - сказано в заяві.

За словами керівника підприємства Олександра Мінковича, на державному рівні наразі немає врегульованого механізму, який би дозволяв виробникам енергії працювати стабільно.

Читайте також: Україна будуватиме п'ять атомних енергоблоків спільно з Westinghouse

«Наприкінці квітня закінчилася дія положення про ПСО, відповідно до якого для генерації ми отримували газ за пільговою ціною - по 7 тисяч гривень за тисячу кубометрів. Тепер же вартість комерційного газу для нас на рівні 28,6 тис. грн/тисячу кубометрів. Харківська ТЕЦ-5 пропонувала різні варіанти вирішення цієї проблеми, зокрема, встановлення економічно обґрунтованої ціни на ДП РЗ – додаткову послугу із забезпечення регулювання частоти та активної потужності в Об’єднаній енергосистемі України. Це давало б змогу провідним виробникам держави працювати, не накопичуючи збитків», - пояснює Мінкович.

Приватне акціонерне товариство «ТЕЦ-5» надає тепло і гарячу воду в майже 450 харківських багатоквартирних будинків.

ТЕЦ-5 є приватною з 2012 року. У 2020 році вона мала проблеми з постачанням тепла і гарячої води.

Читайте також: Енергоатом за два місяці війни зазнав збитків на ₴36 мільярдів

Як повідомляв Укрінформ, Кабінет Міністрів 29 квітня продовжив дію ПСО (покладення спеціальних обов'язків) на ринку газу на НАК «Нафтогаз України» та пов’язані з ним підприємства на період із 1 травня по 30 вересня цього року. Про це заявляв представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-