ЧАЕС після окупації має труднощі з підвезенням персоналу

ЧАЕС після окупації має труднощі з підвезенням персоналу

Укрінформ
Чорнобильська АЕС після звільнення її території від окупантів ще не увійшла у стабільний режим роботи і має труднощі з доставкою персоналу.

Про це кореспондентові Укрінформу розповів заступник технічного директора ДСП «Чорнобильська АЕС» Олександр Скомарохов.

«У нас відбулася деокупація, але ми ще знаходимося у перехідному стані. Ми налагодили ротацію персоналу, хоча це ще не є стабільний режим роботи. Досі ЧАЕС відрізана від міста-супутника, де проживає основний персонал. Місто Славутич розташоване за 50 км від АЕС. За мирного часу працівники діставалися автодорогою та залізницею, які частково проходили територією Білорусі, до того ж відбулося руйнування двох мостів. У результаті ми маємо труднощі з доставкою персоналу. Зараз продумуємо графіки переміщення, а також впровадження вахтового методу роботи», – говорить Скомарохов.

Також на станції проводиться оцінка наслідків окупації майданчика, визначають наявність і втрату товарно-матеріальних цінностей, будівель, приміщень.

Читайте також: МАГАТЕ передало нове обладнання для Чорнобильської АЕС

«Щодо збитків ще не можна назвати точні цифри, але ми розуміємо, що відхід російських військ це був такий грабіж. Як виявилося, викрадали все до дрібниць: переносне обладнання, розкурочили майже всі комп’ютери у зайнятих приміщеннях, витягали плати пам’яті, жорсткі диски, картриджі з оргтехніки, опалювальні пристрої і навіть інструменти. Працівники заходять зараз у свої кабінети і багато чого не знаходять», - пояснює заступник технічного директора ЧАЕС.

Також на станції проводяться обстеження щодо наявності вибухонебезпечних предметів, обстежують внутрішні залізничні шляхи, якими відбувається перевезення палива тощо.

За словами Скомарохова, радіаційний фон на майданчику ЧАЕС залишається у межах норми. Хоча за час окупації було зафіксовано два випадки перевищення параметрів радіаційної обстановки – невеликі за розміром «плями» у фойє адмінбудівлі та на автостоянці перед нею.

Читайте також: Ніхто після трагедії на ЧАЕС не створив таких загроз для ядерної безпеки, як росія - Зеленський

Як повідомлялося, під час візиту голови МАГАТЕ Рафаеля Гроссі виконувач обов'язків генерального директора ЧАЕС Валерій Сейда презентував дев'ять основних невідкладних завдань, які ЧАЕС, за державної підтримки чи за підтримки міжнародної спільноти, повинна виконати якнайшвидше:

1. Розмінування та знешкодження боєприпасів

2. Відновлення робочих та офісних приміщень

3. Закупівля розграбованого майна

4. Ремонт та модернізація системи фізичного захисту

5. Відновлення робіт з перевезення відпрацьованого ядерного палива та забезпечення безпечної експлуатації об'єктів з поводження з радіоактивними відходами

6. Проєктні роботи та закупівля обладнання для демонтажу нестабільних конструкцій об'єкта «Укриття»

7. Створення інфраструктури для забезпечення роботи персоналу ЧАЕС вахтовим методом

8. Виконання робіт зі створення лінії подрібнення високоактивних довгомірних виробів

9. Забезпечення захисту ЧАЕС від безпілотних літальних апаратів.

27 квітня генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі після зустрічі із Президентом Володимиром Зеленським заявив, що МАГАТЕ допоможе Україні повністю відновити усі енергетичні ядерні об'єкти, пошкоджені унаслідок російських обстрілів.

З 24 лютого триває масштабне російське вторгнення в Україну. Агресор обстрілює та руйнує ключові об'єкти інфраструктури, житлові квартали українських міст і сіл.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-