У Боровій окупанти спочатку пошкодили сільгосптехніку, потім вимагають розпочати посівну

У Боровій окупанти спочатку пошкодили сільгосптехніку, потім вимагають розпочати посівну

Укрінформ
У тимчасово окупованій Борівській громаді на Харківщині загарбники спочатку пошкодили або викрали сільськогосптехніку, тепер вимагають від аграріїв почати посівну.

Про це у Фейсбуці повідомляє Борівська селищна рада, передає Укрінформ.

«Окупанти і колаборанти схаменулися щодо посівної кампанії і наполегливо рекомендують керівникам сільгосппідприємств виводити людей в поле та відновлювати весняно-польові роботи. Втім, з розбитою чи викраденою технікою, без палива і з нестачею посівних матеріалів та добрив зробити це проблематично. До того ж, ніхто не гарантує сільгосппрацівникам безпеку від замінувань та під час обстрілів. Тим фермерам, хто не погоджується працювати за таких умов, один з місцевих колаборантів погрожує «націоналізувати» землі та передати їх в користування іншим», - ідеться в повідомленні.

Читайте також: Денісова розповіла, як агресори грабують українських фермерів

Також зазначається, що незаконній «комендатурі», яку очолює російський кадровий військовий, місцеві колаборанти надають інформацію про місцевих жителів, їхню діяльність, статки та політичні погляди.

«Окупанти вибірково навідуються до помешкань деяких борівчан, де проводять обшуки та забирають певні речі, збирають інформацію про відсутніх. Місцевих підприємців спонукають до відновлення діяльності та співпраці з окупаційною владою», - розповідають у селищній раді.

Також окупанти дозволили пересування місцевих жителів між населеними пунктами громади та за її межі у напрямку Куп’янська і Сватового, але повністю контролюють цей процес на блокпостах. За попередньою інформацією, не пускають лише до села Піски-Радьківські.

«Дехто з жителів сіл, у яких велися найзапекліші бої, попри небезпеку, ризикує повертатися у свої домівки з інших населених пунктів громади. Деякі будинки зруйновані, деякі пограбовані. Так, у селі Дружелюбівка на воротах та на дверях спустошених домоволодінь залишені написи: «Здєсь уже нічєго нєт»», - зазначили в селищній раді.

Як повідомлялося, у смт Борова загарбники 14 квітня обстріляли евакуаційні автобуси з Попасної, внаслідок чого семеро осіб загинули, 27 дістали поранення. Частина потерпілих перебуває в місцевій лікарні.

У громаді внаслідок обстрілів зазнали руйнувань фермерські господарства, була пошкоджена чи знищена техніка. Окупанти не дозволяють нагодувати та напоїти вцілілих тварин на фермах.

17 квітня селищна рада повідомила, що з Борівщини загарбники вантажівками вивозять награбоване майно. Також повідомлялося, що росіяни поступово виводять із громади техніку в напрямку Донецької області.

19 квітня стало відомо, що в Боровій загарбники призначили свого «коменданта» - російського військового Сергія Раздорожного. Google ідентифікує особу з таким ПІБ як керівника військової комендатури Новосибірського гарнізону РФ. Окупанти заявляють місцевим, що Борівщина має стати частиною «лнр», а також обіцяють відновити зв’язок і транспортне сполучення з тимчасово захопленим ними Куп’янськом.

Читайте також: «Призов» під дулом автомата: як уникнути мобілізації на окупованих територіях

20 квітня селищна рада повідомила, що посилилося мародерство, причому з особливим завзяттям загарбники грабують у населених пунктах, де поставили своїх "старост".

Мобільного зв'язку та інтернету в громаді немає, в деяких населених пунктах відсутні електро- та водопостачання, немає газу. Окупанти не дають дозволу на завезення української гуманітарної допомоги та відмовляються надати зелені коридори для евакуації людей. На території громади продовжує перебувати значна кількість російських військових та ворожої техніки.

24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок повномасштабного вторгнення в Україну. Війська рф обстрілюють і руйнують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, балістичних ракет, авіабомб.

Фото ілюстративне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-