«Призов» під дулом автомата: як уникнути мобілізації на окупованих територіях

«Призов» під дулом автомата: як уникнути мобілізації на окупованих територіях

Укрінформ
Майже скрізь на тимчасово окупованих територіях України росія вдається до поширеної практики примусової мобілізації населення, яку вона започаткувала ще з 2014-го року.

Як зазначили у Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, відмова отримати «повістку» від представників окупаційної влади може коштувати людині життя, передає Укрінформ.

«Правники в один голос заявляють: це – міжнародний злочин і порушення, зокрема, Женевської конвенції. Таку практику слід розглядати в комплексному контексті правової оцінки всіх наслідків агресії рф, якщо такі стануть предметом уваги Міжнародного кримінального суду. Адже міжнародне право забороняє державі-окупанту змушувати цивільне населення служити в її збройних силах», - підкреслили у відомстві.

Читайте також: Будьте у безпеці та на зв'язку: як користуватися телефоном в окупації

Проте, додали у міністерстві, росіяни на окупованих територіях буквально полюють на чоловіків призовного віку (він «розширений – від 18 до 65 років) й силоміць доставляють до «військкоматів». Забороняють покидати територію регіону. До прикладу, в Криму, з огляду на очевидний провал призовної кампанії, днями взагалі оголосили про заборону виїзду з півострова з 30 квітня, щоб потенційні «призовники» не встигли сховатися від війни.

«Мало того, росія почала втягувати у війну і українських дітей, про що наголосила генпрокурор України Ірина Венедіктова. Вже зафіксовано участь 8 дітей у таких діях. Приміром, на Харківщині 12-річний підліток за допомогою телеграм-каналів надсилав інформацію про розташування техніки, блокпостів і військових ЗСУ. Схожий факт був і на Луганщині. Мобілізованих українських громадян у зс рф росіяни вважають «рабами» і «гарматним м’ясом». Про це зізнається більшість насильно мобілізованих кримчан і жителів Донеччини й Луганщини, коли потрапляє у полон до ЗСУ», - зазначили у Мінреінтеграції.

Там надали поради чоловікам, як діяти, щоб не потрапити до окупаційного «призовного пункту». Передусім – спробуйте використати різні формати саботажу призову:

  • уникайте особистого отримання повісток і дзвінків з окупаційних «військкоматів»;
  • змініть номер телефону або тимчасово припиніть його використання, якщо він відомий окупаційній владі;
  • змініть місце проживання й не повідомляйте про нього;
  • якщо на вас таки вийшли, не відмовляйтесь прямо від «повинності», а обґрунтуйте причини, чому не можете служити, наприклад, стан здоров’я, релігійні переконання тощо. Причину бажано довести документами, тому підготуйтесь.

Якщо ж таки призвали, варто за першої безпечної нагоди здаватися у полон ЗСУ й повідомити про своє українське громадянство. Тоді людина стає лише жертвою воєнного злочину і згодом повернеться додому живою.

«Пам’ятайте: рано чи пізно винні за незаконну мобілізацію вас до зс рф нестимуть кримінальну відповідальність відповідно до ст. 438 ККУ, або у МКС за порушення ст. 8-2(b) xv Римського статуту», - додали у відомстві.

Там радять не виконувати незаконних наказів, що можуть призвести до жертв серед цивільного населення, руйнування цивільної інфраструктури. В іншому випадку дії кваліфікують як злочин без термінів давності навіть за умови примусового призову.

«Якщо ви добровільно приєднаєтесь до зс рф і берете участь у війні з Україною, ці дії будуть злочином відповідно до нашого законодавства, що загрожує позбавленням волі на строк до 15 років», - попередили у міністерстві.

Як повідомлялося, 24 лютого росія розпочала новий етап війни проти України, ворог здійснює масовані обстріли й бомбардування мирних українських міст та селищ. Загарбники влаштували масовий терор на тимчасово зайнятих територіях.

Українські військові зупинили наступ ворога та завдають йому великих втрат. Станом на 22 квітня ліквідовано вже 21 200 російських загарбників.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-