Над ним «попрацювали»: росіяни показали викраденого на Херсонщині активіста

Над ним «попрацювали»: росіяни показали викраденого на Херсонщині активіста

Укрінформ
російські загарбники оприлюднили відео з викраденим у березні у Херсонській області активістом і журналістом Сергієм Цигіпою.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє видання ZMINA.

"Журналіст, ветеран АТО, керівник ГО “Каховський плацдарм” Цигіпа, викрадений росіянами у Новій Каховці на Херсонщині, живий: окупанти оприлюднили відео з ним", – ідеться у повідомленні.

Записи з’явилися у Ютубі і Телеграмі в російських пропагандистських каналах.

Читайте також: В ОП назвали «досягнення» росіян у війні проти України

На них Цигіпа, відомий активною проукраїнською позицією, розповідає про “сумнівну стратегію української армії”. В описі відео його представляють як “старшого офіцера командування Сил спеціальних операцій української армії, який переїхав до росії”.

Відео представлене на ютуб-каналі Mr.ОgneV, що має менше тисячі підписників, і телеграм-каналі проросійського пропагандиста Бориса Рожина.

Знайомі чоловіка, зокрема журналіст Олег Батурін, вказують на те, що така позиція і поведінка, як на відео, Цигіпі не притаманна.

"Не маю сумніву, що з ним "попрацювали". Можу лише уявити, що йому довелось пережити", - написав Батурін.

Активіста і журналіста з Нової Каховки Цигіпу російські військові викрали 12 березня. До 22 квітня про нього не було жодної інформації.

Також 12 березня у Каховці зник журналіст каховської газети “Новий день” Олег Батурін. Невдовзі росіяни його звільнили. Після повернення чоловік розповів, що його били, принижували, погрожували, обіцяли вбити, але зламати його ворогу не вдалося.

З початку повномасштабного вторгнення росії українські правозахисні організації фіксують численні випадки насильницьких зникнень громадських активістів, волонтерів, журналістів та представників місцевої влади в тимчасово захоплених рф населених пунктах та містах, а також є випадок викрадення рятувальника, задіяного в евакуації цивільних.

ZMINA підготувала список людей, про яких відомо, що вони були викрадені російськими військовими, який буде оновлюватись.

Читайте також: Директор Херсонського драмтеатру повідомив, що він уже на роботі

Як повідомляв Укрінформ, на Херсонщині жителі проводять мирні акції протесту проти агресорів.

російські військові застосовують силу та зброю проти мирних людей. Також вони викрадають жителів області, серед яких активісти, керівники громад, депутати, учасники АТО.

Спеціалісти Міністерства цифрової трансформації створили для Херсонської області захищений чат-бот, який допоможе встановити долю зниклих жителів регіону.

Читайте також: У Генічеську російські загарбники відпустили викраденого депутата

Міжнародний комітет Червоного Хреста закликають направити своїх представників до Херсонської області для надання гуманітарної допомоги незаконно затриманим мирним громадянам, фіксації місця їхнього перебування і сприяння припиненню тортур та якнайшвидшому визволенню з тюремних камер.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-