Фугасні бомби у пів тонни, БТРи і танки: як війська рф атакували Житомирщину

Фугасні бомби у пів тонни, БТРи і танки: як війська рф атакували Житомирщину

Укрінформ
На півночі Житомирщини, що найбільше в області постраждала внаслідок воєнних дій, російські війська обстріляли близько 100 населених пунктів та майже 1,5 тис. об’єктів інфраструктури і житлових будинків.

Про це кореспондентові Укрінформу розповів начальник Коростенської РВА Юрій Тарасюк.

«Наш район межує з республікою білорусь, протяжність кордону становить близько 120 км. 24 лютого о 3-й години ночі в Народицькій громаді зі сторони білорусі здійснила перехід техніка російської федерації – танки та БТРи і почалися ракетні обстріли нашого району. Найбільше від обстрілів потерпіла Малинська громада, Народицька громада, Коростенська громада, так як це адміністративний центр Коростенського району, а також Ушомирська громада. У першу чергу обстрілів зазнавали села, які межують з республікою білорусь, бо їм (військам рф – ред.) треба було просуватися вперед і забезпечувати собі коридор. Загалом близько 100 населених пунктів потрапили під обстріли», - зазначив Тарасюк.

Читайте також: Люди повертаються на звільнені від рашистів території Житомирщини

За його словами, територіальні громади на півночі Житомирщини російські загарбники обстрілювали з вертольотів Ка-52, із артилерійських систем залпового вогню та ракетами.

«Ракетні обстріли комбінувалися з літаками. Спочатку летить літак, відволікає на себе увагу, скидає бомбу чи ракету, а через декілька хвилин прилітали ракети. У нас є їх залишки. В основному ми зазнавали бомбардувань 250- та 500-кілограмовими фугасними бомбами», - додав керівник РВА.

Читайте також: На Житомирщині викрили чоловіка, який закликав військових рф фізично знищувати українців

На території Коростенського району під ворожі обстріли потрапили майже 1,5 тис. інфраструктурних об’єктів та житлових будинків. Коли російські війська відходили, то підірвали 5 мостів, частину з яких вже замінили тимчасовими переправами. Після себе російські загарбники замінували не тільки села, а й прилеглі дороги та лісові масиви. Наразі триває розмінування території району.

Тарасюк зауважив, що в перші дні війни в Народицькій громаді були окуповані 5 сіл – Давидки, Радча, Нова Радча, Мала Радча та Грезля. Туди загарбники зайшли особовим складом і технікою. Ураження там незначні, оскільки ці населені пункти вороги не бомбардували. У них були пошкоджені газопровідні мережі та лінії електропередач, над відновленням яких наразі триває робота.

Читайте також: Люди повертаються на звільнені від рашистів території Житомирщини

Жителі Коростенського району, які евакуювалися, вже повертаються додому, утім керівник РВА закликає не поспішати.

«Люди продовжують повертатися, відновлюється життєдіяльність району. Виходячи з того, що на території республіки білорусь знаходяться російські війська, і ми не знаємо їхніх подальших дій, бажано перечекати в безпечному місці, якщо є така можливість», - сказав Тарасюк.

За його словами, наразі за кошти держбюджету замінюють вікна в постраждалих від обстрілів будинках. Паралельно оцінюють масштаби руйнування покрівель, відновлення яких також проведуть.

24 лютого президент рф путін розпочав повномасштабне вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють та знищують ключові об'єкти інфраструктури, здійснюють масовані обстріли житлових районів українських міст та сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-