На Херсонщині у будинку колишнього політв’язня Кремля Едема Бекірова відбулися обшуки - Денісова

На Херсонщині у будинку колишнього політв’язня Кремля Едема Бекірова відбулися обшуки - Денісова

Укрінформ
У тимчасово окупованій військовими рф Новоолексіївці Херсонської області у будинку колишнього політв’язня Кремля Едема Бекірова відбулися обшуки.

Як передає Укрінформ, про це уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова написала у Фейсбуці.

«Сьогодні близько 7-ої ранку у будинку колишнього політв’язня Кремля Едема Бекірова у Новоолексіївці Херсонської області відбулися обшуки. Люди у військовій формі, в масках та зброєю вдерлися на подвір’я через огорожу», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що у помешканні перебували лише 80-річні батьки дружини Едема – Гульнари Бекірової. Окупанти провели обшук всередині будинку, на горищі, на подвір’ї та в гаражі. Серед вилученого - папки, блокноти та книги.

«Під час обшуку російські військові розпитували про Гульнару, яка є заступником голови Генічеської районної державної адміністрації, членом Меджлісу кримськотатарського народу, та їхню дочку Елеонору, яка є моїм радником з питань кримськотатарського народу, та наполягали на їхньому терміновому поверненні додому», - інформує уповноважена Верховної Ради з прав людини.

Сама Гульнара зараз знаходиться у київській лікарні біля свого чоловіка Едема Бекірова, який тривалий час перебуває у критичному стані.

Як підкреслила Денісова, країна-окупант продовжує вдаватися до переслідування та залякування кримських татар. Обшуки суперечать міжнародним нормам та є прямим порушенням статті 5 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, відповідно до якої кожній людині гарантовано право на особисту недоторканність, та статті 8 Конвенції – право на повагу до приватного і сімейного життя.

Денісова закликає Комісію ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення РФ в Україну врахувати ці факти порушень рф прав кримських татар на тимчасово окупованих територіях України.

Читайте також: Захист кримських татар представив суду експертизу, яка спростовує обвинувачення у тероризмі

Як повідомлялося, житель Херсонської області, інвалід І групи Едем Бекіров провів кілька місяців у російському СІЗО за обвинуваченням у скоєнні злочину за статтею 222 частина 2 і 222.1 частина 2 КК РФ (зберігання і передача вибухових речовин і боєприпасів).

Силовики затримали його на в'їзді в Крим вранці 12 грудня 2018 року. На півострів він їхав, щоб відвідати літню матір та інших родичів перед плановою операцією на серці. 7 вересня 2019 року Бекіров був звільнений і вивезений спецслужбами з Криму в результаті «великого обміну» між Україною і Росією.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-