Захист кримських татар представив суду експертизу, яка спростовує обвинувачення у тероризмі

Захист кримських татар представив суду експертизу, яка спростовує обвинувачення у тероризмі

Укрінформ
Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону продовжує фабрикувати кримінальні справи стосовно кримських татар, долучаючи до матеріалів сфальшовані експертні висновки про причетність обвинувачених до тероризму.

Про висновки експертів стосовно фігурантів другої сімферопольської "справи Хізб ут-Тахрір" у відео, розміщеному "Кримською солідарністю" у Фейсбуці, розповів адвокат Сіяр Паніч, передає Укрінформ.

"Проведено допит експерта-лінгвіста з Санкт-Петербурга, який на наш запит робив дослідження… Його результати повністю спростовують ті висновки, які зробила експертиза в ході досудового слідства", - повідомив адвокат.

За його словами, одна з причин розбіжностей експертизи, проведеної на запит слідчого та дослідження, яке було проведено за клопотанням сторони захисту - те, що в ході досудового слідства групою експертів було взято за основу метод, при якому до комісії повинен був входити психолог.

"Але він не входив до цієї комісії, тому члени комісії вийшли за межі своєї компетенції та зробили некоректні висновки", - повідомив Паніч.

За даними "Кримської солідарності", в Південному окружному військовому суді м. Ростов-на-Дону стосовно фігурантів другої сімферопольської "справи Хізб ут-Тахрір" Біляла Аділова, Тофіка Абдулгазієва, Владлена Абдулкадирова, Іззета Абдуллаєва і Меджита Абдурахманова проходить розгляд справи по суті.

Як повідомлялося, 27 березня 2019 року в Криму проходили наймасовіші обшуки у будинках кримських мусульман. Слідчі дії проводили у Кам'янці, Строганівці, Білому – це селища, в яких переважно живуть кримські татари.

В результаті були заарештовані 25 кримськотатарських громадських активістів — Руслан Сулейманов, Алім Карімов, Рустем Шейхалієв, Меджит Абдурахманов, Яшар Муєдінов, Білял Аділов, Джеміль Гафаров, Різа Ізетов, Ізет Абдуллаєв, Асан Яніков, Шабан Умеров, Тофік Абдулгазієв, Сейтвелі Сейтабдієв, Рустем Сейтхалілов, Акім Бекіров, Фарход Базаров, Сервет Газієв, Сейран Муртаза, Ерфан Османов, Осман Аріфмеметов, Ремзі Бекіров, Ескендер Сулейманов, Енвер Аметов, Владлен Абдулкадиров і Раїм Айвазов. Вони обвинувачуються в причетності до ісламської політичної партії Хізб ут-Тахрір, визнаної в росії терористичною, але вона діє без обмеження на рівні національних законодавств багатьох країн світу.

Більшість заарештованих є учасниками правозахисного об'єднання "Кримська солідарність".

Вони обвинувачуються за ч. 1 ст. 205.5 КК рф (Організація діяльності терористичної організації", до довічного позбавлення волі) та за ч. 2 ст. 205.5 КК рф (Участь у діяльності терористичної організації, до 20 років позбавлення волі). ст.30 і ст.278 КК рф (Приготування до насильницького захоплення влади, до 10 років позбавлення волі).

Згідно з матеріалами справи, обвинувачені не мали зброї, вибухівки, боєприпасів, не планували здійснювати терористичний акт і не закликали інших до вчинення терористичних дій.

Відсутні будь-які докази, що свідчать про спробу повалення конституційного ладу росії і захоплення влади.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-