Морги на Луганщині переповнені тілами загиблих цивільних - Денісова

Морги на Луганщині переповнені тілами загиблих цивільних - Денісова

Укрінформ
Рашистська армія перетворює Луганщину на ще один Маріуполь - міста та села під щоденними щільними обстрілами з авіації, артилерії та ракетними ударами.

Про це у Фейсбуці написала Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова, передає Укрінформ.

Так, у вівторок околиці Сєверодонецька та Гірського були обстріляні фосфорними снарядами, завдано масштабних руйнувань.

У Рубіжному від обстрілів з потужного озброєння згорів цілий житловий квартал - майже всі будинки, врятовано 10 осіб. У Сєверодонецьку палала будівля медичного закладу.

У середу внаслідок ракетного удару окупантами по населеному пункту Черкаське отримали поранення сім громадян. Також через влучення ракети було пошкоджено багатоповерхову житлову будівлю.

Читайте також: Кладовища прямо у містах: Гайдай розповів, як на Луганщині ховають вбитих військами рф

Морги у підконтрольних Україні містах переповнені тілами померлих та загиблих цивільних. Електроенергія подається з перебоями або відсутня взагалі, тому тіла лежать також у підвалах. Зберігати їх неможливо, тож у короткі проміжки часу між обстрілами волонтери та працівники комунальних служб ховають тіла. Усі цвинтарі знаходяться на околицях, але через обстріли використовувати їх немає можливості.

У Сєверодонецьку ями копають трактором та систематизують могили в реєстр. Кожного загиблого чи померлого природнім шляхом ховають в окремій могилі. За 48 днів війни - близько 400 поховань, більшість - опізнані, додала вона.

У Лисичанську також організовано нове місце для поховань. Загиблих та померлих ховають у братських могилах.

За її словами, складна ситуація у Попасній та Рубіжному. Через часткову окупацію міст росіянами вивезення тіл неможливе, захоронення здійснюють самі мешканці у дворах житлових секторів. Через обстріли, у певних районах, тіла залишаються лежати на вулицях. Там, де є доступ - тіла збирають та перевозять до цвинтарів. Ховають у спецпакетах, на табличках пишуть якомога більше інформації про людину.

Читайте також: На Луганщині ворог кидає в атаку «гарматне м’ясо», позаду - загороджувальні загони

Методичне винищення луганчан та повне руйнування населених пунктів області підпадає під визначення воєнного злочину та злочину проти людяності відповідно до статей 7 і 8 Римського статуту міжнародного кримінального суду.

Денісова звернулась до Комісії ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення РФ в Україну та експертної місії, створеної державами-учасницями ОБСЄ відповідно до Московського механізму, врахувати ці факти вчинення РФ військових злочинів і злочинів проти людяності та порушень прав людини в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-