В Ізюмі на Харківщині загарбники майже не видають гуманітарної допомоги та полюють на мешканців за списками

В Ізюмі на Харківщині загарбники майже не видають гуманітарної допомоги та полюють на мешканців за списками

Укрінформ
У тимчасово захопленому Ізюмі на Харківщині російські загарбники майже не видають гуманітарної допомоги людям, пропонують виїздити до Бєлгородської області та полюють на місцевих мешканців, які підтримують українських військових.

Про це йдеться в матеріалі Суспільного, передає Укрінформ.

«За відсутності зелених коридорів в Ізюм немає можливості доставити жодні харчі з української сторони. Окупанти майже не видають гумдопомоги - ні їжі, ні ліків. Якщо на початку цієї гуманітарної катастрофи був сенс людям піти додому, щоб взяти якісь продукти чи ще щось набрати зі своїх власних запасів, то наразі вже такої можливості немає, тому що все закінчилося. Люди сидять у підвалах та готують їжу, яка залишилася, на багатті у дворах», - повідомляють журналісти з посиланням на волонтера.

Зазначається, що в людей є змога виходити з укриття та пересуватися містом, але роблять вони це на свій страх і ризик.

«Існують там всілякі перевірки - ймовірність не пройти їх достатньо висока, тому що фактично там йде полювання на людей за списками, які в них є. Наприклад, хто воював в АТО. Також у них є інтерес до родичів людей, по типу мене. По типу тих, хто допомагає ЗСУ, тих, хто має хоч якісь зв’язки і можливість впливати на суспільну думку, проукраїнську», - зазначає співрозмовник.

В Ізюмі, як і раніше, немає зв’язку, немає електроенергії, щоб підзарядити телефони. Відомо про спроби молодих людей обхідними шляхами, лісами дістатися безпечного місця.

«Були також спроби виїзду через блокпости на авто. Я знаю, що нікого не випускають. І, на жаль, були випадки, коли наші люди ігнорували накази про зупинку та були розстріляні на місці. Є інформація з тих бомбосховищ, де перебувають по кількасот людей. Тобто просто зайшли військові та сказали, що от ми вам пропонуємо евакуацію до Бєлгородської області. Поки що, за моєю інформацією останньою, це наразі на стадії «ми вам пропонуємо». Як буде розвиватися ситуація надалі, я поки не знаю», - розповів волонтер.

Читайте також: В Ізюмі ворог примусово вивозить місцеве населення до росії - Генштаб

Як повідомляв Укрінформ, російські війська заблокували Ізюм на початку березня та не погоджують гуманітарних коридорів. Із 6 березня тривали інтенсивні обстріли міста та авіудари, вся інфраструктура міста знищена, практично на 80% зруйнована житлова забудова.

За даними ЗСУ, на ранок 5 квітня загарбник для покращення руху своїх військ на напрямку та забезпечення переправи через річку Сіверський Донець проводить роботи з відновлення мосту в місті Ізюм. Ізюмсько-Барвінківський напрямок є стратегічним для загарбників – від цих міст відкривається шлях на Донеччину та Луганщину.

24 лютого президент рф путін розпочав масштабне вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють та знищують об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

В Україні запроваджено воєнний стан та оголошено загальну мобілізацію.

Фото: Фейсбук Володимира Мацокіна

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-